cetvrtak, 11. jun 1998.

REAKCIJE ZVANICNE PODGORICE NA ODLUKU EU O TRGOVINSKIM POVLASTICAMA CRNOJ GORI

Godisnji efekti od sest do sedam miliona dolara

Branko Perovic, ministar inostranih poslova u Vladi Crne Gore, ocenio je da su odluke Evropske unije "novi izraz podrske demokratskoj i reformskoj politici"

Podgorica. - Odluka Evropske unije da odobri autonomne trgovinske povlastice Crnoj Gori mogle bi rezultirati pozitivnim ekonomskim efektima od sest do sedam miliona dolara na godisnjem nivou, izjavio je za nezavisni podgoricki dnevnik "Vijesti" Slavko Drljevic, potpredsjednik Vlade Crne Gore. Drljevic je kazao da bi "pozitivan efekat mogao biti mjerljiv odmah kod izvoza Kombinata aluminijuma Podgorica", napominjuci da bi povlastice kod izvoza aluminijuma vrijednog 100 miliona dolara "iznosile vise od sest miliona".

Prema objasnjenju potpredsjednika crnogorske vlade, povlastice EU, ako budu trajna mjera, odnosice se "i na izvoz robe proizvedene stranim ulaganjem u crnogorsku privredu". Drljevic je, medjutim, u nedoumici "kako ce se nekome sa jedne teritorije nesto pustati, a drugome ne", te kako ce se dokazivati da je nesto proizvedeno u Crnoj Gori.

Odluku Savjeta ministara EU da se Crnoj Gori odobre trgovinske povlastice, Branko Perovic, ministar inostranih poslova u crnogorskoj vladi, ocijenio je za "Vijesti" kao "novi izraz podrske demokratskoj i reformskoj politici", i kao "najnoviji dokaz opredjeljenja EU da se pronadju modeli kojima se efikasno mogu pomoci ovi procesi".

"U ovom slucaju radi se o prihvatanju jedne nase sugestije, koju smo prenijeli nasim sagovornicima u toku proteklog perioda, da je moguce naci rjesenje za uvodjenje autonomnih trgovinskih mjera i u slucaju kada se one odnose samo na zemlju, ukoliko se oni opredijele samo za one proizvode koji su karakteristicni za Crnu Goru. Rijec je, prije svega, o aluminijumu, i jos par proizvoda koji bi se prakticno ekskluzivno radili u Crnoj Gori", kazao je u intervjuu za "Vijesti" sef crnogorske diplomatije.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /