cetvrtak, 11. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU U VLADI SRBIJE O DUGOVANJU "GAZPROMU"

Novac obezbedjen - gasni aranzman ponovo funkcionise

Prema potpisanom ugovoru, ove godine u robama, uslugama i kesu treba da bude placeno 273,2 miliona dolara. Na spisku NIS 112 duznika kojima se najavljuju restrikcije, ukoliko ne budu placali preuzeti gas

Da bi se obezbedilo dalje funkcionisanje rusko - srpskog gasnog barter aranzmana ruskom "Gazpromu" ce tokom ove nedelje biti placeno 7,2 miliona dolara u kesu.

Milana Beko, ministar bez portfelja u vladi Srbije je na jucerasnjoj konferenciji za stampu istakao da je novac vec obezbedjen: sa uplatama od 500.000 dolara, prosle nedelje, i jucerasnjim milion dolara deo je obezbedio "Sartid 1913." a preostalih 5,7 miliona dolara je, u okviru budzeta iz "realnih neinflatornih sredstava", obezbedjeno iz NBJ. Naftna industrija Srbije treba da obezbedi dinarska sredstva.

Zanimljivo je da je ministar Beko juce dematovao predstavnike NIS, napominjuci da uopste nije bilo restrikcije isporuke ruskog gasa proslog meseca vec da je samo doslo do sezonskog uskladjivanja u potrosnji. U jednom broju slucajeva, priznao je Beko, restrikciju je primenjivao sam NIS, prema neplatisama.

NIS se jos ne prodaje

Na novinarsko pitanje o tome da li ce privatizacija NIS biti zapoceta ustupanjem akcija "Gazpromu" na ime duga za gas Milan Beko je rekao da "u ovom periodu nije predvidjeno da se akcije NIS tako prodaju". Kako je rekao, pre vlasnicke transformacije ce uslediti prestruktuiranje NIS.

Problem sa gasom je, prema Beku, neplacanje, odnosno neozbiljnosti svih onih koji su preuzeli i potrosili a nisu dobre platise. Tako se doslo u situaciju da je NIS "Progres gas trejdingu" (PGT) zakljucno sa krajem maja dugovao 169,4 miliona dolara (1,7 milijardi dinara) a PGT, uvoznik prirodnog gasa "Gazpromu" 233,2 miliona dolara.

- PGT nije za sebe zadrzao sto miliona dolara, kako su objavili neki mediji, bio je kategorican Beko objasnjavajuci da je razlika izmedju dugovanja NIS i PGT za gas nastala zbog toga sto je PGT finansirao i avansno placao srpskim preduzecima gradjevinske radove i robu za izvoz u Rusiju, a ta sredstva nisu knjizena.

Iznoseci istorijat dugovanja za prirodni gas, Beko je naveo da je prosle jeseni, u vreme potpisivanja protokola Srbije sa Ruskom Federacijom, 14. oktobra PGT dugovao 365,3 miliona dolara. Nakon dva meseca, u decembru, dug je (uplatom 90 miliona dolara u kesu i izvozom robe vredne 45 miliona dolara) smanjen na 229 miliona dolara.

Nisam kriminalizovao firmu i sebe

- "Rapid" je postupio kao i "Dalija" prema odluci Vlade. Nisam dozvolio sebi da kriminalizujem niti delatnost firme ni svoju, rekao je Milan Beko, ministar bez portfelja najavljujuci da ce mozda vec danas dati javnosti na uvid dokumenta koja demantuju napise u delu stampe da se okoristio svojim ministarskim polozajem.

Tokom ove godine, prema potpisanom ugovoru treba da bude placeno ukupno 273,2 miliona dolara: 90 u gradjevinskim radovima, 141,2 u hrani i 42 gotovinskim placanjem. Zanimljivo je da ce samo u Moskvu biti izvezena hrana vredna 80 miliona dolara.

Prema recima ministra Beka na jucerasnjoj sednici Vlade Srbije je konstatovano da ce neazurnost u placanju dovesti do redukcije, sto ce, zbog toga sto se gas ne moze iskljuciti samo neplatisama, uticati na privredni razvoj. Isticuci znacaj barter aranzmana za gas Beko je neplatisama porucio da nije zamisljeno da ovaj aranzman bude socijalna kategorija, vec robni aranzman u kome ce se 25 odsto gasa placati kesom, a 75 procenata robama i gradjevinskim uslugama.

NIS, inace, od potrosaca pokusava da naplati 2,229 milijarde dinara. Kako su veliki duznici i skole (33,382 miliona dinara) i zdravstvo (17,974 miliona dinara) njihovim dugom ce se pozabaviti nadlezna mnistarstva. Na listi duznika vode Beogradske elektrane, od kojih NIS potrazuje gotovo trecinu duga Rusima, a obustava grejanja, smatra Beko, nije najracionalnije resenje.

Na spisku duznika NIS za gas je ukupno 112 preduzeca, medju kojima su pored "Sartida" (koji Rusima isporucuje cevi za gradnju gasovoda), "Viskoza", Srpska fabrika stakla, Fabrika vagona Kraljevo. Najavljujuci restrikcije neplatisama Beko je istakao da ce se insistirati na bankarskim garancijama i redovnom placanju.

Uz placanje Rusima u kesu, robi i gradjevinskim uslugama Beko je naveo da ce Vlada Srbije pokusati da iskoristi i "nestandardna izmirenja". Rec je, pre svega, o klirinskom dugu Rusije prema SFRJ, koji je veci od milijardu dolara, a od koga vecina pripada Srbiji. Za placanje "Gazpromu" bi se, takodje, mogao iskoristiti drzavni kapital u preduzecima duznicima. Beko navodi model u kome bi se taj drzavni kapital identifikovao i ruskim partnerima ponudio kao akcije.

Uz to, i sama preduzeca, duznici bi jedan deo svog kapitala mogla da ponude Rusima kao akcije. Podsecajuci da preduzeca sva dugovanja starija od 31. decembra 96. godine sa 20 odsto popusta u obliku akcija mogu dug na otkup da ponude poveriocima Beko je najavio da ce Vlada Srbije napraviti svojevrsan katalog ponude srpskih preduzeca. Tako ce se, kroz prestruktuiranje samih preduzeca, NIS ili PGT, zapoceti i vlasnicka transformacija.

J. Putnikovic

Bez socijalne komponente

- Od 1993. godine iz Rusije je isporucen gas vredan vise od 600 miliona dolara. Placano je robama siroke potrosnje i uslugama na ruskom trzistu. U proseku Rusima za gas dugujemo oko 300 miliona dolara, sto je dugorocni kredit. Uz to Rusi su nam obezbedili i reeksport gasa za 170 miliona dolara, tako da smo, placajuci gas robom a naplacujuci ga u dolarima obezbedili da nasa privreda radi, rekao je Dragan Tomic, podpredsednik Vlade Srbije najavljujuci da je Centralni koordinacioni tim Vlade, kome je na celu, pripremio predloge raznih mera, kako bi se poboljsala naplata, - da aranzman funkcionise bez velike socijalne komponente.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /