cetvrtak, 11. jun 1998.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA "HILANDAR" SLOBODANA MILEUSNICA

Sinajska kupina koja gori

Monografija "Hilandar" Slobodana Mileusnica predstavljena je juce na svecanosti, u Narodnoj biblioteci, u sklopu proslave 800 godina manastira Hilandara.

Rec je o knjizi koja je koncipirana na kratkom tekstu (prvobitno 19 strana), sa preko 300 kolor i crno-belih fotografija, koje pokazuju najvece vrednosti manastira Hilandar, ali i scene iz svakodnevnog manastirskog zivota.

Istakavsi da je Hilandar stvoren iz ljubavi i uz Bozji blagoslov, te da zato kao sinajska kupina gori a ne sagoreva, za razliku od svih ostalih stvari stvorenih samo ljudskim rukama, koje su podlozne rusenju. Monografija, koju su objavile dve novosadske izdavacke kuce - "Prometej" i "Pravoslavna rec", napisana je jezikom koji je pristupacan svim ljudima, i koji im omogucava da se, uz bogato ilustrovani materijal, upoznaju sa svim onim sto je najlepse i najvrednije u Hilandaru.

Kao poseban poduhvat, izdavaci su naveli cinjenicu da je knjiga prevedena na pet stranih jezika (engleski, grcki, ruski, nemacki, italijanski), cime ce se ovo blago srpske kulture i duhovnosti pribliziti drugim narodima.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /