cetvrtak, 11. jun 1998.

REAKCIJE I NEDOUMICE U CRNOJ GORI POVODOM SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Da li je Djukanovic priznao Bulatovica?

Predsednik Narodne stranke dr Novak Kilibarda zamerio Djukanovicu sto svoje ucesce na sednici VSO nije uslovio odsustvom Momira Bulatovica

Najzad na okupu: Sa poslednje
sednice Vrhovnog saveta odbrane

Podgorica. - Sturo zvanicno saopstenje sa sjednice Vrhovnog savjeta odbrane, kojoj je prisustvovao i crnogorski predsjednik Milo Djukanovic, juce u Podgorici nije propraceno nikakvim dodatnim zvanicnim izjavama, iako su novinari tako nesto ocekivali, imajuci u vidu moguce nedoumice oko same sjednice, njenih ucesnika i saopstenja. Jedna od tih nedoumica je - kako je predsjednik Djukanovic prihvatio da ucestvuje u radu Vrhovnog savjeta odbrane zajedno sa Momirom Bulatovicem, saveznim premijerom kojega zvanicna Podgorica osporava. Nedoumicu je mogla da izazove i saznanje da na sjednici VSO nije, makar prema tekstu zvanicnog saopstenja, otvoreno pitanje ucesca vojske u borbama na Kosovu, odnosno slanju regruta iz Crne Gore na to podrucje, cemu se Djukanovic prije nepunih mjesec dana otvoreno usprotivio na svojoj konferenciji za stampu.

Savjetnik za odnose sa javnoscu predsjednika Djukanovica, Vinka Jovovic, rekla nam je da (barem za juce) nije predvidjena nikakva izjava predsjednika Crne Gore u vezi sa sjednicom Vrhovnog savjeta odbrane. Predsjednik Narodne stranke dr Novak Kilibarda, koji je prije par dana zahtijevao od predsjednika Djukanovica da trazi hitno sazivanje VSO povodom prebacivanja znacajnog kontigenta vojnika iz Crne Gore na Kosovo, u izjavi za “Nasu Borbu" naglasio je da je Milosevic “definitivno priznao Djukanovica za predsjednika Crne Gore", a crnogorskom predsjedniku zamjerio sto svoje prisustvo sjednici VSO nije uslovio neprisustvom Momira Bulatovica.

- Milosevic je, kao i do sada, uradio nesto sto je morao. Kad je cuo da je u Crnoj Gori vidno uznemirenje zbog odlaska crnogorskih regruta na Kosovo, sazvao je VSO, cime je definitivno priznao Djukanovica za predsjednika Crne Gore izjavio je dr Kilibarda za nas list.

Za predsjednika Narodne stranke “vazno je sto je taj sastanak odrzan, jer se sada otvorio prostor crnogorskoj vlasti da zauzme stav prema vojnim obveznicima iz Crne Gore". “Konkretno", precizirao je dr Kilibarda, “ako je Kosovo samo pitanje Srbije, a ne, pak, Jugoslavije, sto stalno istice Milosevic, u tom slucaju crnogorski vojni obveznici nemaju obavezu da ratuju na Kosovu". Lider “narodnjaka" je najavio da ce njegova stranka predloziti “da se o ovom krupnom pitanju raspravlja u crnogorskoj Skupstini".

U izjavi koju je povodom sjednice VSO juce dao Zarko Rakcevic, predsjednik SDP CG, naglaseno je da je “Slobodan Milosevic samo jos jednom demonstrirao svoj, vec dobro poznati, metod rada - suocavanja sa cinjenicama onda kada je na to prisiljen i kada mu to treba". “U konkretnom slucaju", kaze Rakcevic, “rijec je, prije svega, o pokusaju da, i po cijenu sopstvenog negiranja, posto-poto prosiri broj saucesnika u vec duboko otvorenoj novoj gubitnickoj ofanzivi".

Osvrcuci se na spekulacije o tome da je predsjednik Djukanovic priznao Momira Bulatovica kao saveznog premijera, predsjednik SDP CG podsjeca na nedvosmisleni zakljucak Skupstine Crne Gore u vezi sa odlukom Vijeca republika u kome nezakonito sjede poslanici SNP-a kojima su oduzeti mandati.

D. Vukovic

Zbog slanja vojnika na Kosovo roditelji traze pomoc

Podgorica. - Prema onome sto su juce objavile podgoricke “Vijesti" na naslovnoj strani, kabinet predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica zatrpan je “telefaks porukama roditelja koji traze da crnogorske vlasti, sef drzave prije svih, preduzmu nesto i vrate vojnike sa Kosova". Gradjani su se, navodi ovaj dnevnik, javljali i telefonima i licno dolazili obavjestavajuci “o iznenadnim prekomandama njihovih sinova i trazeci pomoc".

“Vijesti" navode da je u nedjelju jutro iz garnizona u Baru na Kosovo prebaceno 110 vojnika. Prema saznanjima ovog dnevnika, u ponedjeljak vece iz podgoricke kasarne “Moraca" na Kosovo je upuceno vise od 100 vojnika, a znatan broj je tamo prekomandovan i iz podgoricke kasarne u Maslinama. Prekjuce ujutro veca grupa roditelja ciji su sinovi prekomandovani na Kosovo protestovala je ispred zgrade Skupstine opstine Rozaje a “Vijesti" su juce objavile i pismo troje roditelja iz Berana, upuceno predsjedniku Djukanovicu. Roditelji mole predsjednika Crne Gore da, u okviru svojih nadleznosti, preduzme nesto “u cilju obavjestavanja javnosti i povracaja djece u Crnu Goru".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /