cetvrtak, 11. jun 1998.

PREMA NAVODIMA PODGORICKE “POBJEDE"

U planu nova kampanja protiv Podgorice

Podgorica. - Pozivajuci se na izvore bliske saveznoj i srbijanskoj administraciji, podgoricka “Pobjeda" u jucerasnjem broju najavila je da ce zvanicni Beograd nastaviti sa “jos brutalnijom, zescom i beskrupuloznijom kampanjom" protiv crnogorskog rukovodstva. Ovaj dnevnik navodi da ce se u toj kampanji koristiti najgrublje neistine, podmetanja i dezinformacije, i proturati teza o Crnoj Gori kao “policijsko-mafijaskoj drzavi".

“U tom kontekstu", pise podgoricki dnevnik, “direktor Savezne uprave carine Mihalj Kertes, instruisan od strane predsjendika Slobodana Milosevica, nastoji da, sto je prije moguce osmisli i izrezira incidentne situacije na granicnim prelazima u Crnoj Gori, a Kertes ce u tu svrhu, izmedju ostalog, nastojati da iskoristi i u prosloj godini zaplijenjenu robu od strane carinskih organa SRJ (narkotike, cigarete, oruzje..), a sto je predocio i na nedavnom Kongresu carinika u Budimpesti, kako bi plasirao dezinformacije da se najveci dio nedozvoljene trgovine narkoticima odvija pod pokroviteljstvom drzavne mafije u Crnoj Gori".

Prema navodima “Pobjede", Milosevic je svom najblizem okruzenju nalozio da se “tri stvari moraju dovesti u red i u interesu rukovodeceg vrha savezne drzave". Radi se, prije svega, o pitanju “ustavnih kapaciteta Crne Gore pri samostalnom istupanju prema medjunarodnoj zajednici", zatim o pitanju nacina odlucivanja o zavodjenju vanrednog stanja u federalnim jedinicama u saveznoj drzavi, kao i o pitanju izjasnjavanja gradjana na referendumu u obje federalne jedinice i federaciji.

“Pobjeda" najavljuje i “preduzimanje odredjenih mjera" velikih privrednih firmi i sistema iz Srbije prema crnogorskim preduzecima, precizirajuci da je rijec o uskracivanju isporuke sirovina i raznih roba siroke potrosnje. Time bi se crnogorske firme primorale da poslovn e partnere potraze u inostranstvu, a onda bi to, u odredjenom trenutku, bilo iskorisceno “kao potvrda teze o navodnom separatizmu Crne Gore".

Na kraju teksta podgoricki dnevnik upozorava, pozivajuci se na neimenovane politicke analiticare, da rukovodstvo Crne Gore “ni po koju cijenu ne smije racunati na bilo kakvo popustanje u tom smislu bilo zloupotrijebljeno od strane Momira Bulatovica, a istovremeno i provokacija nezeljenih posljedica unutar same vladajuce koalicije u Crnoj Gori".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /