petak, 12. jun 1998.

MINISTRI ODBRANE NATO USVOJILI DEKLARACIJU O KOSOVU

Priprema se plan vojne intervencije

Havijar Solana: Predsednik SRJ prekoracio prihvatljivo ponasanje. Ministri u saopstenju ilegalnu OVK okvalifikovali kao "ekstremiste" i jednu od strana koja izaziva nasilje

Brisel, FoNet, Beta. - Ministri odbrane NATO-a usvojili su juce deklaraciju u kojoj se kaze da ce biti naredjena izrada vojnih planova za "zaustavljanje i razbijanje" nasilja na Kosovu, kao i da ce se, sto je pre moguce, izvesti vazdusne vojne vezbe u blizini juzne srpske pokrajine.

U deklaraciji izdatoj u sedistu NATO-a u Briselu kaze se da ce vojnim planerima biti nalozeno da prioritet daju opcijama koje su efikasne i koje se mogu odmah realizovati. Vazdusne vezbe, koje ce se odrzati u Albaniji i Makedoniji verovatno pocetkom iduce nedelje, "trebalo bi da imaju cilj demonstriranja sposobnosti NATO-a da brzo posalje silu u region".

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izjavio je juce da je "predsednik Milosevic prekoracio granice prihvatljivog ponasanja" na Kosovu. On je, po zavrsetku sastanka Saveta ministara odbrane NATO-a u Briselu, rekao da se zbog toga u mogucim akcijama NATO "predvidja koriscenje vazdusne moci i razmestaj kopnenih snaga NATO unutar Kosova". Solana je ocenio da se stanje na Kosovu i dalje pogorsalo i naglasio da "NATO mora biti spreman da stupi u dejstvo, ako se to od njega zatrazi". Na pitanje albanskih novinara da li se "predvidja ukljucivanje u pregovore o Kosovu (ilegalne) Oslobodilacke armije Kosova, s ozbirom na sve vecu podrsku koju ona dobija medju albanskim narodom", Solana je naglasio da "NATO nikad nece podrzati teroriste, ma koji oni bili". Solana je ponovio stav da NATO ne podrzava nezavisnost Kosova.

Ministri odbrane NATO su u saopstenju ilegalnu Oslobodilacku vojsku Kosova (OVK) okvalifikovali kao "ekstremiste" i jednu od strana koja izaziva nasilje. Britanski ministar odbrane Dzordz Robertson je naglasio da su pripadnici OVK "secesionisticki ekstremisti", dok je njegov americki kolega Vilijam Koen rekao da moguce vojne akcije NATO-a na podrucju Kosova "nikako ne smeju biti shvacene kao nasa, bilo kakva, podrska otcepljenju Kosova".

"Mi smo danas pokazali da smo spremni da podrzimo medjunarodnu diplomatiju nasim vojnim sredstvima", rekao je Solana. Cilj ovih napora NATO-a jeste da se podrzi medjunarodna zajednica u nastojanju da "zaustavi sistematsku kampanju nasilne represije i progona" na Kosovu. Solana je dodao da se zeli "stvaranje uslova za ozbiljne pregovore koji bi doveli do trajnog politickog resenja". Generalni sekretar NATO-a je rekao da je odluka o odrzavanju vazdusnih manevara u Makedoniji i Albaniji donesena s ciljem da se "pokaze da je NATO u stanju da bez oklevanja uputi mocne snage na to podrucje". On je naglasio da je NATO neprestano u "tesnim konsultacijama s Rusijom" u vezi sa svim sto se priprema za Kosovo i naveo da je vlada u Moskvi stavila do znanja da je zainteresovana da ucestvuje u nekim vojnim vezbama NATO-a i njihovih partnera u Makedoniji i Albaniji, ali je precizirao da nije rec o juce dogovorenim vazdusnim manevrima.

"Rusi nisu spremni da podrze ceo paket danasnjih mera, ali sutra se Kontakt grupa (za Balkan) sastaje u Londonu, pa ne znaci da se taj (njihov) stav nece promeniti", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Americki nosac aviona krenuo ka juznom Jadranu

Vasington, FoNet. - U Pentagonu je potvrdjeno da je nosac aviona "Ajzenhauer" napustio juce ujutro pomorsku bazu Norfolk u Virdziniji i uputio se prema vodama juznog Jadrana, gde je predvidjeno da stigne sredinom iduce nedelje. Odlazak "Ajzenhauera" preko Atlantika dovodi se u direktnu vezu sa odlukom iz Brisela o predstojecem odrzavanju manevara avijacije NATO u Albaniji i Makedoniji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /