petak, 12. jun 1998.

IVICA DACIC, PORTPAROL SPS

Socijalisti jacaju redove u interesu Jugoslavije

Beograd. - Glavni odbor SPS nije razmatrao postizbornu situaciju u Crnoj Gori, jer su na dnevnom redu bila tri najvaznija pitanja koja se ticu nase stranke, a to je organizaciono jacanje same partije, resavanje kosovskog pitanja i socijalno-ekonomski program Vlade Srbije, istakao je juce Ivica Dacic, portparol SPS. Po njegovim recima, najave kadrovskih pomeranja u vladajucoj partiji nisu ucinjene zbog potrebe za personalnim promenama vec je u pitanju “proces organizacino-kadrovskog jacanja partije", zbog cega je neophodno da se “optimalizuje sastav i raspored zadataka i zaduzenja na svim nivoima SPS od opstinskih odbora, do Glavnog i Izvrsnog odbora".

Isinger nije portparol Milosevica

Odgovarajuci na pitanje da li je predsednik SRJ prihvatio misiju OEBS, kako je to zvanicno izjavio politicki direktor nemackog ministarstva inostranih poslova Volfgang Isinger, Dacic je rekao da "predsednik Milosevic ima jasan stav po pitanju stranih posmatraca koji je jasno izneo u svim razgovorima sa medjunarodnim predstavnicima".

- Ne verujete valjda da bi predsednik ovlastio Isingera da prenosi njegove stavove, naglasio je Dacic.

- Jacanje SPS je od ogromnog znacaja za nasu zemlju u celini, i proces njenog jacanja je veoma vazan za brzinu ostvarivnja ciljeva koji su od interesa za sve gradjane nase zemlje, naglasio je Dacic. Odgovarajuci na nase pitanje da li je pozivanjem Mila Djukanovica na sednicu Saveta odbrane, predsednik SRJ, pa i vladajuca partija najzad priznala predsednika Crne Gore, Dacic je rekao da se SPS “nikada nije bavila priznavanjem ili nepriznavanjem izbora u bilo kom delu sveta, jer je to oblast kojom se bave institucije, bilo da je to van nase zemlje ili u drugoj republici". Portparol SPS je ponovio partijski stav da ce se svi funkcineri ponasati u skladu sa Ustavom. Pitanje saradnje SPS i DPS CG, po recima Dacica, nije ni pokrenuto niti je razmatrano.

J. Kosanic

Akcije NATO samo uz nasu saglasnost!

“Svaka akcija NATO pakta vezana za SRJ, ne moze se sprovoditi bez saglasnosti nase zemlje, jer smo mi suverena zemlja. Nikakve akcije multilateralne zajednice se ne mogu sprovoditi bez nase dozvole, jer za to nema nikakvog razloga", tvrdi portparol SPS i dodaje: “Neke pretnje i vracanje nekih kaznenih mera prema nasoj zemlji od strane medjunarodne zajednice sigurno ne doprinose resavanju problema na Kosovu vec ohrabruju terorizam. Nema zemlje koja je toliko izlozena pritiscima i svaki povod koji se moze naci se za to koristi", rekao je Dacic, napominjuci da “mi nasu teritoriju necemo dati", kao i da “sa nase teritorije ne preti nikakva opasnost po mir i stabilnost u regionu", pa nema razloga za pretnje vojnim intervencijama.

- Da li Vi mislite da Srbija treba da se odrekne svoje teritorije zbog pretnji NATO, upitao je na kraju Dacic novinare.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /