petak, 12. jun 1998.

PREDSEDNIK DJUKANOVIC RAZGOVARAO SATONIJEM LOJDOM

Potpuna saglasnost o Kosovu

Potreban dodatni spoljni pritisak, kako bi sukobi bili obustavljeni

Podgorica. - U izjavi nakon jucerasnjeg razgovora sa Tonijem Lojdom, drzavnim sekretarom u britanskom Forin ofisu, predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic je kazao da “Crna Gora i dalje nepokolebljivo stoji na stanovistu da se problem Kosova mora rjesavati hitno, politickim sredstvima, dakle pregovorima izmedju sukobljenih strana".

Predsjednik Djukanovic je saopstio da je “postignuta potpuna saglasnost" sa gospodinom Lojdom oko toga da je “potrebno izvrsiti dodatni pritisak unutrasnje politicke javnosti i, posebno, spoljne politicke javnosti" radi toga da se sukobljene strane na Kosovu “sto prije vrate za pregovaracki sto", kako bi se stvorili uslovi za zaustavljanje nasilja i nastavak dijaloga “o ovom izuzetno teskom pitanju".

Gospodin Lojd u svojoj izjavi nije pominjao Kosovo, ali je, osvrcuci se na protekle izbore u Crnoj Gori i odluke Evropske unije kojima se Crna Gora nagradjuje, kosovski problem, bio indirektno sadrzan u njegovoj konstataciji o zaadrzavanju pritiska prema Srbiji “zbog teskih odluka koje se donose u Beogradu". Cestitajuci na izbornoj pobjedi predsjedniku Djukanovicu i njegovoj koaliciji, gospodin Lojd je pozvao sve ljude u Jugoslaviji “da naprave onaj izbor koji su ljudi u Crnoj Gori vec napravili". “Vas dom je zajedno sa ostatkom Evrope. Crna Gora je vec na tom putu", zakljucio je na kraju Lojd.

Prema onome sto je novinarima saopstio predsjednik Djukanovic, dobar dio razgovora koje su on i premijer Filip Vujanovic imali sa Tonijem Lojdom, bio je posvecen daljem razvoju bilateralnih odnosa i priblizavanju Crne Gore Evropskoj uniji.

D. V.

Geremek osudio “preterano nasilje"

Bec, Beta-AFP. - Predsednik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bronislav Geremek osudio je “preterano nasilje" koje vrsi srpska policija na Kosovu. U saopstenju koje je juce objavljeno u sedistu OEBS u Becu poljski sef diplomatije Geremek je izrazio “duboku zabrinutost" zbog informacijama o “srpskim napadima na albanska sela. Prema njemu, Kosovo se nalazi “na ivici rata" i “medjunarodni mir i bezbednost su ugrozeni". Geremek je izrazio zabrinutost i talasom izbeglica koji je preplavio Albaniju i zatrazio od Beograda da dozvoli povratak raseljenim licima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /