petak, 12. jun 1998.

DRZAVNI SEKRETAR BRITANSKOG FORIN OFISA U PRISTINI RAZGOVARAO SA ODALOVICEM I RUGOVOINIM TIMOM “G-15"

Lojd pozvao obe strane na kompromis

Medjunarodna zajednica ostro osudjuje nasilje na Kosovu, sto se podjednako odnosi i na Oslobodilacku vojsku Kosova i srpske snage bezbednosti, istakao Lojd

Pristina, Beta. - Drrzavni sekretar u britanskom Forin ofisu Toni Lojd (Tonndz LLodzd) razgovarao je juce u Pristini sa politickim predstavnicima kosovskih Albanaca. Britanski diplomata se sastao sa savetodavnim timom lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove.

Na konferenciji za novinare posle razgovora, Lojd je izjavio da medjunarodna zajednica ostro osudjuje nasilje na Kosovu i dodao da se to odnosi podjednako na nasilje Oslobodilacke vojske Kosova i ono srpskih snaga bezbednosti. On je obe strane pozvao na kompromis.

Koordinator savetodavne grupe Fehmi Agani izjavio je da su predstavnici kosovskih Albanaca objasnili “razloge zbog kojih kasni pregovaracki proces" sa vlastima u Beogradu. “Naglasili smo da se ne moze ocekivati uspeh pregovora ako se istovremeno nastavlja ofanziva srpkih snaga uglavnom protiv civilnog stanovnistva na Kosovu, sa mnogo zrtava, ogromnim razaranjima i proterivanjima ljudi iz njihovih domova. Predocili smo takodje nas mandat koji cemo zastupati tokom pregovora, a to je opcija za nezavisno Kosovo", kazao je Agani.

Drzavni sekretar za spoljne poslove Velike Britanije Toni Lojd posetio je juce Kosovski okrug i razgovarao sa nacelnikom Veljkom Odalovicem, saopstio je Sekretarijat za informisanje Republike Srbije. Lojd je tokom razgovora izrazio zabrinutost zbog slozene situacije na Kosovu i Metohiji i pojacanih sukoba na tim prostorima i ponovio stav medjunarodne zajednice o neprihvatanju ideje o nezavisnosti Kosova i velike Albanije. On je posebno naglasio da “resenje problema koji isticu predstavnici albanske nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji treba traziti u okviru medjunarodno priznatih granica nase zemlje", navodi se u saopstenju Sekretarijata. Lojd je tom prilikom podvukao da sukobi na Kosovu moraju prestati i da se obostrano prihvatljiva resenja mogu naci jedino dijalogom.

Odalovic je tokom razgovora rekao da su “sukobi na Kosovu direktna posledica teroristickih aktivnosti albanskih separatista i da drzava Srbija ima obavezu i pravo da zastiti svoju teritoriju i gradjane", navodi se u saopstenju. “U ovom trenutku, angazovanjem drzavnih organa, stvorene su mogucnosti da humanitarne organizacije, diplomate i novinari nesmetano posete podrucje sukoba", rekao je Odalovic. On je ocenio da je neophodno, u cilju potpunog smirivanja situacije i prestanka teroristickih akcija, da lideri albanskih politickih partija, a posebno lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova, nedvosmisleno osude terorizam i samim tim nastave sa zapocetim dijalogom, navodi se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /