petak, 12. jun 1998.

SUBOTICKI GRADONACELNIK KOD DRAGANA TOMICA NAKON RAZGOVORA SA RODITELJIMA VOJNIKA

Kasa: “Milosevic je slagao"

Novi Sad. - Slobodan Milosevic je obecao da vojnici-regruti madjarske nacionalnosti ubuduce nece biti upucivani na Kosovo, a da ce one koji su vec tamo postepeno prekomandovati. Trazio je da obecam da to necemo obelodaniti, ali posto je prekrsio rec, slagao, vise me data rec ne obavezuje - rekao je Jozef Kasa, suboticki gradonacelnik i predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara, primivsi prekjuce grupu roditelja vojnika u Subotici. Sporno obecanje, inace, kako se jedino nezvanicno moze saznati “palo" je proletos, prilikom konsultacija koje je predsednik SRJ vodio sa parlamentarnim strankama o novom mandataru Savezne vlade nakon smenjivanja Kontica i kada je Kasa kao celnik delegacije SVM bio primljen u Belom dvoru.

Prekjucerasnji razgovor gradonacelnika Subotice sa zabrinutim i ocajnim roditeljima mladih vojnika koji rok sluze u kosovskim kasarnama bio je vec treci u kratkom roku, najavljen je i novi za nedelju dana, a zahtev kojeg su Kasi isporucili je da preduzme nesto da se njihovi sinovi povuku sa uzarenog kosovskog podrucja. Prethodno je zbog toga, kao sto je poznato, intervenisao kod saveznog ministra za odbranu Pavla Bulatovica, a prekjuce roditeljima ukazao da je i bilo pocetnih rezultata nakon toga, imajuci u vidu da je sa tog podrucja, umesto ranijih 85 do 90 odsto na Kosovo upucivano 30 odsto regruta. Ipak, nezadovoljan “prekrsenim obecanjem" Milosevica Kasa je prekjuce nakon razgovora sa roditeljima vojnika otisao kod Dragana Tomica, predsednika Skupstine Srbije.

- Isao sam kod predsednika Tomica da mu kao skupstinski poslanik, ali i kao predsednik SVM-a predocim veliku zabrinutost, ocaj i zahteve roditelja mladih vojnika u Subotici, bez obzira na njihovu nacionalnost, ali i da intervenisem i prenesem zahtev u ime svih Madjara u Vojvodini da se ti mladici povuku iz kasarni na teritoriji Kosova. Predsednik Skupstine Srbije je saslusao sve, predocio sam i roditeljska pisma, a danas me je pozvao telefonom i javio da ce intervenisati. Nadam se da to znaci da ce se prekrseno obecanje na kraju ipak ispuniti - rekao je juce Jozef Kasa.

Z. Sevences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /