petak, 12. jun 1998.

U FOKUSU: KOLIKO KOSTA KRIZA NA KOSOVU

Dnevno preko dva miliona dolara

Vojnici VJ na vezbi

Svaki vojnik kosta drzavu 9.250 dolara godisnje, a na Kosovu se trenutno nalazi oko 20.000 vojnika. Ali, za angazovanje policije dnevno ide 1,7 miliona dolara!

Pogorsanje krize na Kosovu i eskalacija oruzanih sukoba neminovno namece pitanje koliko to kosta i moze li drzava Srbija ophrvana ekonomskom krizom da plati ceh?

Naime, Jugoslavija je po visini izdvajanja za vojsku (osam odsto drustvenog proizvoda) medju prvima u Evropi. Grcka, na primer, izdvaja cetiri, Austrija jedan, a superbogata Nemaska 1,4 odsto drustvenog proizvoda.

Samo jedan vojnik Jugoslaviju kosta 9.250 dolara godisnje. U ovom trenutku na Kosovu je stacionarano oko dvadeset hiljada vojnika, sto, kako pokazuje prosta racunica, odnosi pola miliona dolara dnevno. Sto se tice policije, koja je u ovom trenutku angazovanija u juznoj srpskoj pokrajini, brojke su mnogo “teze" - prema procenama ekonomista dnevno “nestaje" cak 1,7 milona dolara.

Trenutni drustveni budzet drzave Srbije je 11 milijardi dolara godisnje, a za izdvajanja MUP predvidjeno je 3,3 milijarde dinara. Ukoliko se kriza bude zaostravala ovim tempom predvidjeni budzet nece moci pokriti troskove - sto logicno priziva aktiviranje stamparije na Topcideru.

Najsvezije vesti govore da ce najnovija klasa mladih regruta, koja bi narednog vikenda trebalo da ide u vojsku na podrucje Kosova i Metohije, uniforme obuci tek za 30 ili 60 dana. To je javila crnogorska nacionalna agencija Montena faks, a preneli beogradski mediji. Evidentno je da crnogorska drzava vlast trpi zestoke pritiske da ne salje nove regrute i u tom kontekstu treba tumaciti produzenje roka “staroj" vojsci.

S druge strane Oslobodilacka vojska Kosova, u svojim redovima ima i - placenike. Prema tvrdnjama srpske policije, zarobljeni placenici su izjavljivali da im OVK placa mesecno oko cetiri hiljade nemackih maraka, za diverziju na srpski objekat dobijaju jos tri, dok zarobljavanje srpskog vojnika ili policajca staje i do cetiri hiljade maraka.

N. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /