petak, 12. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Matic protiv Matica

Pise: Stojan Cerovic

Neka od ovih radio stanica oko kojih ratuju Goran i Veran Matic, javila je ovih dana da je na sednici Vrhovnog vojnog saveta Momir Bulatovic bio prisutan samo na pocetku, da bi ga uslikali, a onda je otisao. Djukanovic o svemu dzentlmenski cuti, ali pretpostavka je da je postignut aranzman da Bulatovic (Milosevic) dobije medijski, a Djukanovic stvarni ustupak. On je, dakle, pristao da se javnost obavesti da je Crna Gora indirektno priznala Bulatovica kao saveznog premijera, a ovaj je pristao da ne bude premijer, bar dok se o tome, naknadno, ne postigne sporazum.

Ova verzija dogadjaja mozda ne odgovara stvarnosti, ali odgovara odnosu ovdasnjeg rezima prema stvarnosti. Rezim se, naime, opredelio za fikciju koja se, valjda, shvata kao moderni oblik carstva nebeskog. Na tom podrucju Milosevic se krece suvereno i sebi ispunjava svaku zelju. Bulatovic je premijer, onako kao sto je i Kosovo u Srbiji. Dakle, pre svega na televiziji.

Predsednik je tako okupio Glavni odbor svoje stranke i obavestio ga da je sve u najboljem redu i da nema razloga za brigu. Niko mu nije poverovao, ali ni protivrecio. Ovo je situacija kad je naisigurnije cutati. Milosevic je jos tu, ali tu je negde i NATO. Pozicija je krajnje zamrsena i ne vidi se kako ce SPS uspeti da se provuce izmedju Seselja i Djukanovica i da istovremeno izgubi rat na Kosovu i ostane na vlasti. Clanovima Glavnog odbora preostaje jedino molitva.

Zbog svega ovoga posebno je vazan spor izmedju Matica ministra informisanja i Matica direktora ANEM-a i Radija B92. Ako bi Matic uspeo da pobedi, odbrani i ocisti prostor fikcije od svih ovozemaljskih fleka, onda vise nista ne bi bilo vazno. Srbija bi zaista postala rajsko naselje, nastanjeno srecim ljudima. Ceo svet bi mislio da je upravo obratno, ali u beslovesnoj Srbiji to niko ne bi verovao.

Ali, taj zadatak je pretezak za Matica. Matic mu je odavno stavio nogu u vrata i gura, dok Matic upire iznutra. Ne zna se ko trenutno stoji bolje, mada svi navijaju za Matica. Maticu je svaka rupa prevelika, jer je raskorak izmedju fikcije i stvarnosti toliki da i mala rupa pravi veliku promaju. Verujem da Matic nece popustiti, ali Matic ce takodje biti uporan. Znam da je Matic u pravu, kao sto znam i da ce mu, posle pobede, svi cestitati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /