petak, 12. jun 1998.

VANREDNI SVESRPSKI CRKVENO-NARODNI SABOR

Stanje na Kosovu najblize ocajanju

Vladika Artemije: "Trazimo greske kod sebe i kod onih koji umesto da vode zavode ovaj narod". Momcilo Trajkovic: "Na Kosovu ne vlada rezim, vec karijeristi i poltroni"

"Monarhija, jedino resenje":
Sa otvaranja Sabora u Centru "Sava"
Foto: A. Letic

Beograd. - Himnom "Boze pravde" i molitvom juce pre podne u Centru "Sava" otpoceo je dvodnevni vanredni Svesrpski crkveno-narodni sabor kome predsedavaju episkop rasko-prizrenski vladika Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic.

Na pocetku svog obracanja vladika Artemije rekao je mnogim ucesnicima i predstavnicima politickih partija (nisu primeceni jedino socijalisti, radikali i predstavnici SPO) da ih je okupilo Kosovo, koje od njih ocekuje da zaborave na stranacke i sve druge razlike "kako bismo se okrenuli trazenju trajnog i pravednog resenja za sve koji na Kosovu zive.

Nismo se sabrali ovde da prozivamo krivce, ni stvarne ni izmisljene, ni sa zapada ni sa istoka i uzdrzimo se od prozivanja. Bavimo se sami sobom, trazimo greske kod sebe i kod onih koji umesto da vode zavode ovaj narod", rekao je vladika Artemije i nastavio. "Nase stanje na Kosovu je najblize ocajanju i mi smo se sabrali upravo zbog toga da vidimo gde nam je izlaz iz ovog bezizlaza u sta smo usli nevoljno. Spasenje je u pokajanju, licnom i svenarodnom, u pokajanju kao nacinu misljenja i pokajanju kao nacinu rada - prema korenima i narodnoj tradiciji i vracanju kosovskom i Lazarevom zavetu. Ovo nije poziv ni priziv na novu kosovsku bitku vec na razum i raspoznavanje vremena u kome zivimo kako bismo opstali."

Vladika rasko-prizrenski put izlaza vidi u povratku u demokratiju “u kojoj smo ziveli u vreme Kralja Petra I. Izlaz je u vracanju monarhiji i samo u ustavotvornoj monarhiji Srbija ce naci lek za svoje bolesti i za kosovski problem, a sve drugo su nova posrnuca i dalja isceznuca sa pozornice sveta", rekao je vladika Artemije.

“Ratno stanje na Kosovu i Metohiji i cutanje onih koji treba da resavaju krizu, cutanje Srbije nad velikim zlom koje se nadvilo nad Kosovom nateralo nas je na ovaj sabor na kome cemo pokusati da damo odgovor na ovo izuzetno vazno pitanje", kazao je Momcilo Trajkovic, predsednik Srpskog pokreta otpora. Trajkovic ujedno postavlja pitanje onima “koji odlucuju o sudbini ovog naroda" kuda nas to vode i vide li ’da je njihov put - tragican put za srpski narod".

“Moc albanskih secesionista uvek je bila u nemoci nase drzave i njene neodgovornosti, pogresnim strategijama i nepovoljnom odnosu snaga na medjunarodnom planu. Po cemu bi kosovskometohijski Albanci imali pravo na stvaranje svoje nezavisne drzave po etnickom principu, a da to nemaju drugi - Albanci iz Makedonije, Muslimani u Srbiji i Crnoj Gori, Madjari i Srbi u Rumuniji, Srbi u Hrvatskoj, Albanci u Grckoj, a kao apsurd zasto po istom principu to ne bi mogli i Srbi sa Kosova i Metohije", rekao je Trajkovic, potvrdivsi da je opredeljenje kosovskih Srba “za ozbiljan politicki dijalog sa kosovskim Albancima", za sta ih je vlast optuzila kao nacionalne izdajnike. Trajkovic sadasnji dijalog o Kosovu ne smatra ozbiljnim, a tvrdnje da Kosovom vladaju Srbi -netacnim “jer na Kosovu vlada rezim preko srpskih karijerista i poltrona, srpskog dekora, a u sustini Kosovom vlada aktuelni rezim preko novopecenih albanskih biznismena koje je stvorio rezim iz Beograda i koji delom rade za sebe, delom za rezim, a najvise za albanski separatisticki pokret, cime Srbija finansira sopstvenu nesrecu". Trajkovic nije stedeo optuzbe na racun vlasti jer “nema politicki odgovor za kosovskometohijsko pitanje" i posebno sto je u pregovorima sa Albancima zaobisla predstavnike srpskog naroda sa Kosova.

Na skupu su govorili Zoran Djindjic, predsednik DS, Vesna Pesic, predsednik GSS, Vojislav Kostunica, predsednik DSS, Dragoljub Kojicic (SDS), Momir Vojvodic (Srpska narodna stranka CG), Vladan Batic (Demohriscanska stranka Srbije), Predrag Vuletic (Liberalnodemokratska stranka Srbije), Dragoljub Zivkovic (Saborna narodna stranka), Jovan Marjanovic (“Srbija-zajedno"), Ziva Adamov (Slobodna Srbija) i Dragan Lukovic, predstavnik studentske organizacije Beogradskog univerziteta.

Skup nastavlja rad i danas kada se ocekuje usvajanje zavrsnog dokumenta sa predlogom resenja kosovske krize. Zbog ranije preuzetih obaveza Saboru ne prisustvuje patrijarh Pavle, a u telegramu koji je poslao “srpskom narodu Kosova i Metohije" pozeleo je “mir, ljubav i toleranciju, sa zeljom za iznalazenje mirnog i trajnog resenja za sve zitelje Kosova i Metohije.

D. Banjac

Optuzbe, zahtevi i predlozi

Slobodan Rakitic, predsednik Udruzenja knjizevnika Srbije rekao je da etnicko ciscenje kosovskih Srba traje vec dva veka i nastavio se “za vreme Brozovog rezima i ovog sada sa socijalistima". Rakitic je pomenuo i optuzbu “pesnika Radovana Karadzica" i od medjunarodnog faktora izuzece krivice Alije Izetbegovica, a optuzio je SAD, Vatikan i NATO za “zlocin protiv covecnosti" zbog upotrebe specijalnih zabranjenih projektila.

Slavka Draskovic prenoseci poruku Srpskog kongresa iz SAD zatrazila je da SPS “zatrazi i dobije" priznanje “da je Kosovo sveta srpska zemlja kao Meka za Muslimane i Vatikan za katolike", a Radomir Tanic (Nova demokratija) je predlozio da se formira delegacija “narodnih predstavnika" koji bi uz aktivno ucesce medjunarodne zajednice pokrenuli “nezavisni razgovor sa Albancima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /