petak, 12. jun 1998.

SVET POOSTRAVA KAZNENE MERE PREMA SRJ

Kanada uvela dodatne sankcije Jugoslaviji

Otava, FoNet. - Kanada je objavila da uvodi nove sankcije Jugoslaviji zbog ofanzive njenih snaga protiv kosovskih Albanaca, javlja Rojters. Ministar inostranih poslova Lojd Eksvorti objavio je da Kanada zamrzava srpsku i jugoslovensku imovinu i uvodi zabranu investiranja u Srbiju. Eksvorti je rekao da su se ministri osam vodecih industrijskih zemalja slozili o uvodjenju tih mera na sastanku u maju, ali ih nisu odmah primenili. Sad je ocigledno da je predsednik Milosevic izabrao konfrontaciju pre negopregovore", navodi se u Eksvortijevom saopstenju. "Napadi na civile ne ostavljaju medjunarodnoj zajednici ni jednu drugu opciju nego da izvrsi dodatni pritisak na vlade Jugoslavije i Srbije", dodao je kanadski ministar.

Kanada je u martu ukinula zvanicne izvozne kredite i suspendovala razgovore o pravima na carter letove za Kanadu. Eksvorti je rekao da bi NATO trebalo da "ubrza razmatranje mogucih akcija kako bi sprecio dalje pogorsavanje situacije u regionu". On je dodao da Kanada ohrabruje Savet bezbednosti UN da odrzi hitnu raspravu o Kosovu i da radi na sprecavanju daljeg stradanja civila u regionu.

Sporazum sa SRJ o investicijama nije ratifikovan

Prag, FoNet. - Senat (gornji dom) Ceske republike izbacio je, kako javlja Ceski radio, na pocetku svog jucerasnjeg zasedanja iz dnevnog reda ratifikaciju sporazuma sa SR Jugoslavijom o podrsci i zastiti investicija. To znaci da ovaj sporazum ne moze biti ratifikovan jer je za to neophodna saglasnost oba doma parlamenta. Na ovaj nacin Senat se, mada je odluka o promeni dnevnog reda doneta tesnom vecinom glasova, formalno pridruzio sankcijama koje je Evropska unija (EU) donela zbog situacije na Kosovu i zabranila nove investicije u Jugoslaviji. Predsednik spoljno-politickog odbora Senata, koji je predlozio ovom domu da ne ratifikuje sporazum Mihal Zantovski je upozorio da bi bi ratfikacija bila "veoma los signal u situaciji kada EU donosi sankcije i zabranjuje nove investicije". Odluka da se sporazum uopste ne stavlja na dnevni red ima prakticno isti efekat kao i odbacivanje ratifikacije, mada ga je Snemovna (donji dom) vec ratifikovala - pre pogorsanja situacije na Kosovu.

Delo: "Ne moramo biti veci katolici od pape"

Ljubljana, Beta. - Slovenacki izvoznici se jos sa setom secaju vremena kada su sa Srbijom ostvarivali robnu razmenu u visini pet milijardi dolara i zato nikako ne mogu da shvate zasto se politicari vise ne potrude da normalizuju odnose sa SR Jugoslavijom, ocenjuje juce ljubljanski dnevnik "Delo".

"Slovenacke vlasti, koje su opterecene nasledstvenim racunima i sankcijama EU protiv SRJ, kaskaju za realnoscu...Pitanje je da li Slovenija, kojoj niko ne posvecuje previse paznje, stvarno mora povezivati svoje privredne interese sa ubijanjem na Kosovu i nekadasnjom zajednickom imovinom, koja se svaki dan sve vise topi", pise "Delo" u komentaru pod naslovom "Pljujemo u vlastitu ciniju".

List pise da Slovenija "u ime covecnosti mora da osudi prekomernu upotrebu nasilja na Kosovu", ali da u pogledu sankcija EU protiv SRJ ne mora ponovo i na vlastitu stetu biti "veci katolik od pape", posebno posto se zna da su neke clanice EU nasle nacina da zaobidju raniji embargo i tako ce postupiti i u slucaju sadasnje zabrane investicija. "Hladni rat izmedju Beograda i Ljubljane nije nepremostiva prepreka za privrednu saradnju, tim pre sto je malo verovatno da ce Srbija biti protiv poslova koji mogu oziveti njenu skoro potpuno posustalu privredu, pa cak ako dolaze iz 'bratskih' slovenackih krajeva", zakljucuje "Delo".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /