petak, 12. jun 1998.

KRIZA GRADSKE UPRAVE

Konce vuku Vuk i Djindjic?

Otimanje bivsih koalicionih partnera oko vlasti i gradske kase moglo bi skupo da kosta Novosadjane, jer se nad njihovim gradom nadvija pretnja prinudne uprave

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjic su ti koji zapravo vuku konce u sadasnjoj krizi koalicione gradske uprave u Novom Sadu, slozno tvrde ovdasnji clanovi SPO i DS, ali su njihova tumacenja o prirodi angazovanja ove dvojice potpuno razlicita. Demokrate su ubedjene da "Vuk radi za Milosevica" i da iz tog ugla treba posmatrati i razbijanje opozicije u Novom Sadu. Vukove pristalice, medjutim, imaju "pouzdane dokaze" da "Djindjic pokusava da se dokopa gradske kase Novog Sada".

Optuzbe demokrata se temelje na ociglednom Vukovom priblizavanju rezimu. Druga strana tvrdi da je predsednik novosadske vlade Caslav Popovic "covek preko kojeg Djindjic pokusava da poboljsa finansije demokrata".

Popovicev koncept upravljanja gradom, koji niposto ne prihvata SPO, u prvi mah nije prihvatio ni Gradski odbor DS. Stvari su se promenile, tvrde pouzdani izvori "Nase Borbe", tek na intervenciju Djindjica koji je zbog toga, uoci proslonedeljnog odrzavanja Skupstine grada, morao da dodje u Novi Sad.

Koaliciona gradska vlast je ozbiljno uzdrmana krizom koja bi mogla da paralise njen rad i tako pruzi priliku rezimu u Beogradu da zavede prinudnu upravu u Novom Sadu. Toga su svesni svi njeni akteri, ali oni kljucni, u vrhu gradske vlasti, nisu spremni ili zbog pritisaka iz beogradskih centrala ne mogu da pristanu na kompromis. Formalni povod sukoba je novi koncept upravljanja gradom koji forsira predsednik gradske vlade, demokrata Caslav Popovic, a zestoko ga osporavaju funkcioneri Srpskog pokreta obnove predvodjeni gradonacelnikom Stevanom Vrbaskim. Sustina krize je, medjutim, u otimacini oko lokalne vlasti, a narocito gradske kase.

Protivnici Popovicevog koncepta, medju kojima ima dosta clanova DS, cak i posle Djindjiceve intervencije zaziru od objedinjavanja javnih komunalnih preduzeca jer se plase da bi gradska vlada i njen sef Popovic tako dosli u priliku da raspolazu gradskom kasom bez ikakvih ogranicenja. Sada koalicioni partneri upravljaju ovim preduzecima samostalno i nezavisno jedni od drugih.

Srpski pokret obnove nema nameru da odustane od pokretanja postupka za smenjivanje predsednika gradske vlade Caslava Popovica cak i po cenu da Demokratska stranka odgovori protivmerom u vidu prikupljanja odbornickih glasova koji su potrebni za opoziv gradonacelnika Vrbaskog. Portparol Gradskog odbora SPO Lazar Slepcev je to nedvosmisleno potvrdio na jucerasnjoj konferenciji za stampu na temu "Zasto mora da ode Caslav Popovic".

Slepcev tvrdi da je Popovic jedini krivac za destabilizaciju vlasti u Gradu i da zato mora da ode. On naglasava da SPO ovim zahtevom ne dovodi u pitanje sporazum sa DS po kojem funkcija predsednika gradske vlade pripada toj stranci. Zahtev je samo da to ne bude Popovic.

SPO moze da obori Popovica jedino uz pomoc socijalista i radikala. Demokrate mogu da uzvrate obaranjem gradonacelnika Vrbaskog takodje samo ako im se u tom poslu pridruzi pomenuta crveno-crna koalicija. Kako sada stvari stoje, "totalni rat" izmedju SPO i DS je neizbezan. Socijalisti i radikali jedva cekaju da im pomognu.

Pad opozicione vlasti u Novom Sadu, drugom po velicini gradu u zemlji, imao bi posledice koje daleko prevazilaze lokalne okvire. Bila bi to veoma znacajna politicka pobeda rezima u jeku priprema ne samo za nove komunalne, nego i savezne parlamentarne izbore.

J. Briza

Stan za "transfer"

Portparol Gradskog odbora SPO Lazar Slepcev demantovao je da je gradonacelnik Vrbaski umesan u vrbovanje i korumpiranje odbornika Slobodana Begojeva koji je ovih dana presao iz Reformske demokratske stranke u SPO. Begojev je, navodno, za taj "transfer" dobio stan od Zavoda za izgradnju grada po nalogu Vrbaskog.

- Istina je samo da je Begojev sklopio sporazum sa Zavodom o privremenom koriscenju jedne garsonjere - rekao je Slepcev i dodao da je taj sporazum potpisan jos 26. februara, a to znaci pre izbijanja krize u gradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /