petak, 12. jun 1998.

SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE ZVEZDARA

Visoke temperature i goruci problemi

Odbornici Skupstine opstine Zvezdara na jucerasnjem zasedanju usvojili su predlog da se zbog nedostatka prostora za predskolsko vaspitanje dece predsedniku vlade, resornom gradskom i republickom ministarstvu sledece nedelje uputi pismo s molbom da se iz Decjeg centra “Zvezdani gaj" isele izbeglice s tim da se zauzvrat pronadje adekvatan smestaj, posto na upis u mirijevska obdanista ceka vise od 500 malisana.

Govoreci o “dijagnozi" vodosnabdevanja ove komune, prihvacen je predlog da se na opstini napravi popis dobrih i losih bunara koji bi eventualno u vreme suse i nestasice vode bili od velike koristi. Pretpostavka je da ce se pustanjem postrojenja za preradu vode “Jezero" (do kraja juna), s dodatnih hiljadu litara vode u sekundi znatno poboljsati vodosnabdevanje.

Odbornici Zvezdare prihvatili su informacije o stanju kvaliteta zivotne sredine, problemima urbanizacije primarne i sekundarne infrastrukture, o bespravnoj gradnji i uknjizbi nepokretnosti na kojima je nosilac prava raspolaganja opstina. Regulacioni plan Mirijeva do juna trebalo bi da se nadje na javnoj raspravi. Predstavnici Orlovskog naselja trazili su da se oformi posebna mesna zajednica, ali za sada je to nemoguce posto se ceka republicki zakon o lokalnoj samoupravi na osnovu koga ce se doneti gradska odluka o mesnim zajednicama.

Vuceta Mandic, prvi covek opstine i predsednik UO GSP -a, istakao je da ce se od najveceg gradskog prevoznika traziti pojacanje tramvajskih linija “5" i “7" i povratak “sestice" (Tas-Ustanicka). Sto se tice privatnih prevoznika, Mandic je istakao da ce se od njih zahtevati postovanje reda voznje, obelezenost vozila, placanje terminusa, a Gradskom sekretarijatu za saobracaj sugerisace da na liniji “31" ne smeju saobracati samo privatnici. Nedavno je stiglo 20 novih tramvaja a otvoren je i konkurs za novih 200 buseva.

M. Z. Milosevic

Racun SO Zvezdara deblokiran, ali nema para

- Racun SO Zvezdara u sredu je bio blokiran a juce i deblokiran. S racuna je “skinuto" vise od 305.000 dinara. Naime, do blokade je doslo zbog starog resenja u vezi naknade oduzetog zemljista. U zakonu stoji da u opstini ne postoje namenska sredstva za vracanje naknade. Dakle, ako opstina nema, Republika treba da nadoknadi sredstva. Zvezdara nema isti status kao i ostale opstine. Iz poluprivatnih informacija, saznali smo da je racun blokiran u Cetvrtom opstinskom sudu i to kada su hteli da provere racun. Predsednik suda istice da se na taj nacin opstinama ne moze blokirati racun. Obecao je da ce nam dati dokument kako bi zaustavili blokadu. Direktor platnog prometa napomenuo je da ukoliko donesemo papir Cetvrtog opstinskog suda, da nam nece “skinuti" sredstva. Cim je stigao zahtev, pare su skinute na racun fizickog lica. Dug iznosi tri i po miliona dinara s kamatama sto je tromesecni budzet opstine. Po resenju Cetvrtog opstinskog suda, od 17.10. ’95. godine, ne smeju se dirati opstinska sredstva jer su namenjena za plate zaposlenih u opstinskoj upravi. Bojan Dimitrijevic, potpredsednik gradske vlade, rekao nam je da ce Skupstina grada nadoknaditi sredstva. Gledacemo da otvorimo namenski racun s kojeg ce se isplacivati sredstva za oduzeto zemljiste. U ponedeljak ili utorak zaposlenima smo mislili da isplatimo zaradu. Ako su pare otisle fizickom licu, onda nema sanse da se vrate, tvrdi Petar Moravac, predsednik IO Zvezdara.

Inace, mesecni fond za zarade zaposlenih je oko 680.000 dinara a godisnji opstinski budzet oko 12 miliona dinara.

Nezvanicno saznajemo da je racun blokiran i SO Stari grad ali i GSP-u.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /