petak, 12. jun 1998.

U SUSRET PETOM MEDJUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU PALIC '98.

Domaci i strani u jednoj trci

Peti Medjunarodni filmski fetival na Palicu odrzace se ove godine od 24. do 31. jula, i to u dva takmicarska i cetiri prateca programa. Palic je zadrzao svoju staru i jedinstvenu formulu po kojoj se za nagrade "Aleksandar Lifka" u odvojenim selekcijama takmice domaci i strani filmovi, ali se uvodi i znacajna novina, u vidu "Gran prija", odnosno glavne nagrade koju ce internacionalni ziri dodeliti jednom filmu, bez obzira na zemlju porekla. Bice to, kako je rekao Radoslav Zelenovic, direktor i selektor Festivala, izuzetna prilika za nasu produkciju da se na domacem terenu, pred kompetentnim proceniteljima, odmeri sa kvalitetnim ostvarenjima svetskih kinematografija.

Na palickoj Letnjoj pozornici Festival ce najverovatnije otvoriti kanski pobednik " Vecnost i jedan dan", film Tea Angelopulosa, a ocekuje se da ce ovaj veliki reditelj biti gost Palica. Posto, naravno, niko nema namere da revidira odluke sudija iz Kana, ovaj film ce biti van konkurencije, u kojoj ce - govorimo o internacionalnom izboru - biti 11 naslova. Medju njima bi trebalo da budu i: "Blackout" Ejbela Ferare, "Career Girls" Majka Lija, "Lulu on the Bridge" Pola Ostera, "Strast" poznatog madjarskog reditelja Djerdja Fehera, "Treca zena", film iz novije hrvatske produkcije, dobro nam znanog Zorana Tadica...

Za sada je izvesno da ce u domacoj konkurenciji biti sest dela: "Strsljen" Gorcina Stojanovica, "Rane" Srdjana Dragojevica, "Tri palme za dve bitange i ribicu" Radivoja Andrica, "Povratak lopova" Miroslava Lekica, studentski omnibus "Beograd 90-ih" i "Djuzepe ide na istok" Zelimira Zilnika. Neizvesno je da li ce do pocetka ove manifestacije "Lajanje na zvezde" Zdravka Sotre i "Kupi mi Eliota" Dejana Zecevica imati zavrsene tonske kopije

"Film u sluzbi regionalnog povezivanja" tema je simpozijuma ciji ce voditelj biti Bora Draskovic, a u sklopu kojeg ce biti prikazani filmovi: "Spasitelj" Predraga Antonijevica, "Dobro dosli u Sarajevo" Majkla Vinterbotoma, "Vukovar, jedna prica" Bore Draskovica, "Vukovar se vraca kuci" Branka Smita i spanski film "Teritorija komanca". Do sada su nepotvrdjeni naslovi Godarov "Mocart zauvek" i "Pozoriste rata" italijanskog reditelja Marija Martonea. Ljudi iz organizacije Festivala pokusavaju da dobiju saglasnost za prikazivanje "Savrsenog kruga" Ademira Kenovica.

Pripremljeni su i izbori novog slovenackog i madjarskog filma, s tim sto ce se potonji prikazivati u Subotici, a potom i u drugim gradovima Vojvodine. Jedan festivalski dan bice posvecen uspomeni na Miku Antica, te ce publika biti u prilici da vidi "Sveti pesak" i "Dorucak sa djavolom".

U ziriju ce raditi: Miklos Janco, Darko Bajic, kao proslogodisnji laureat, Aleksandar Tisma, Serdjo Grmek Germani, a jos je nepotvrdjeno prisustvo Gorana Rebica i Dominika Lesa.

Budzet od oko 130 hiljada maraka, organizator obezbedjuje vecim delom od sponzora, a manjim od drzavnih institucija, s lokalnog i republickog nivoa.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /