subota, 13. jun 1998.

KONTAKT GRUPA UPUTILA BEOGRADU CETIRI ZAHTEVA ZA ZAUSTAVLJANJE KRIZE NA KOSOVU

Obustava svih akcija i povlacenje policije

Od Beograda se izmedju ostalog trazi nesmetan pristup medjunarodnim posmatracima. JAT ponovo zabranjeni letovi na Zapad

London, FoNet. - Clanice Kontakt grupe za bivsu Jugoslaviju zatrazile su juce okoncanje akcija srpskih snaga na Kosovu i uzdrzavanje kosovskih Albanaca od ekstremnih akcija, izuzev Rusije, zapadne zemalje su uvele zabranu letova Jugoslovenskog aerotransporta, kao dodatnu kaznenu meru protiv Beograda. Kako javlja Rojters, ministri inostranih poslova Sjedinjenih Americkih Drzava, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Italije, zajedno sa Kanadom i Japanom, saopstili su sa sastanka u Londonu da su se saglasili da Beogradu posalju “nekoliko kljucnih zahteva oko kojih traze hitno reagovanje kako bi se sprecilo dalje pogorsanje situacije". Ti zahtevi, kako je saopsteno, su: 1) da se obustave sve akcije snaga bezbednosti koje pogadjaju civilno stanovnistvo i naredi povlacenje jedinica bezbednosti koje se koriste za represiju nad civilima 2) da se omoguci efikasno i neprekidno medjunarodno posmatranje na Kosovu i dozvoli nesmetan pristup posmatracima 3) da se olaksa, u dogovoru sa UNHCR i MKCK, potpuni povratak njihovim kucama izbeglica i raseljenih lica i dozvoli slobodan i nesmetan pristup za humanitarne organizacije i snabdevanje na Kosovu, 4) da se ucini brzi napredak u dijalogu sa rukovodstvom kosovskih Albanaca.

U saopstenju se dodaje da su se, uz zabranu novih investiranja u Srbiji i zamrzavanja jugoslovenskih i srpskih sredstava, SAD, Kanada, Francuska, Nemacka, Italija i Velika Britanija saglasile da zabrane letove jugoslovenskog avioprevoznika u i iz njihovih zemalja. Navodi se da je Japan podrzao ove mere, dok se Rusija od njih distancirala. “Ministri ocekuju da ce rukovodstvo kosovskih Albanaca jasno odbaciti nasilje i teroristicke akcije. Neophodno je da se ekstremni kosovski Albanci uzdrze od daljih nasilnickih napada", kaze se u saopstenju.

Primakov: Rusija protiv vojne intervencije

London, Beta-Rojters. - Rusija je danas saopstila da se protivi vojnoj akciji protiv SR Jugoslavije zbog Kosova, ali ce u razgovorima sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem, pocetkom iduce nedelje u Moskvi, pokusati da se nadje resenje za tu krizu. Na pitanje novinara o pripremama NATO za eventualnu intervenciju, ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov je posle sastanka Grupe osam u Londonu rekao: “Rusija nece ucestvovati ni u kakvoj operaciji protiv Jugoslavije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /