subota, 13. jun 1998.

ILEGALNA ORGANIZACIJA KOSOVSKIH ALBANACA OZVANIcILA POSTOJANJE

Jakup Krasnici portparol OVK

Organizacija ima svoje rukovodstvo i bori se za slobodu, nacionalno ujedinjenje i ljudsko i nacionalno dostojanstvo, navodi se u jucerasnjem saopstenju

Pristina, FoNet. - Ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) imenovala je svog portparola, cime je ozvanicila svoje postojanje, javio je juce AFP pozivajuci se na pisanje stampe na albanskom jeziku. Prema saopstenju OVK, objavljenom u dnevnicima “Bujku" i “Koha ditore", portparol ove organizacije bice 47- godisnji Jakup Krasnici. OVK je takav potez objasnila potrebom za “cescom komunikacijom sa domacom i stranom javnoscu". Krasnici je poreklom iz Drenice, uporista albanskih separatista.

OVK tvrdi da ce imenovanjem portparola biti otklonjene nejasnoce o ovoj organizaciji i osujeceni pokusaji drugih da iznose lazne tvrdnje u ime OVK. Do sada je ova organizacija komunicirala jedino posredstvom saopstenja objavljivanih u medijima na albanskom jeziku, cija autenticnost nije mogla biti ustanovljena.

U jucerasnjem saopstenju OVK jos tvrdi da “oruzani otpor (Albanaca) ne pruzaju neorganizovani ljudi, vec OVK, koja ima svoje rukovodstvo, koja se bori za slobodu, nacionalno ujedinjenje i ljudsko i nacionalno dostojanstvo". Situaciju na Kosovu OVK opisuje kao “izuzetno opasnu" i zahteva “koordinaciju svih aktivnosti (Albanaca) na putu ka slobodi". U saopstenju se pozivaju Albanci da ih finansijski podrze i zahteva se da “vlada" kosovskih Albanaca u egzilu usmeri “skupljene fondove prema slobodi, bez koje nema nezavisnosti". “Oni koji u ovo vreme imaju mogucnost da pomognu oslobodjenje i odbiju da to urade, preuzimaju istorijsku odgovornost", navodi se u saopstenju OVK.

OVK je prvi put objavila svoje postojanje 1996. godine. Ni jedna politicka partija kosovskih Albanaca nije potvrdila veze sa ovom organizacijom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /