subota, 13. jun 1998.

ZAVRSEN VANREDNI SVESRPSKI CRKVENO-NARODNI SABOR U BEOGRADU

Do resenja zajedno sa Albancima

One koji suna pragu i brane Kosovo,ne zele da cuju oni koji se predtavljaju kao kompetentni, rekao Momcilo Trajkovic

Beograd. - Usvajanjem Deklaracije koja sadrzi predlog resenja kosovskog problema juce je zavrsen dvodnevni treci po redu Svesrpski crkveno-narodni sabor ciji su inicijatori vladika rasko-prizrenski Artemije i Srpski pokret otpora.

“Srbi sa Kosova i Metohije koji su ostavljeni danas su videli da nisu sami i da u srpskom narodu postoje snage koje zele pomoci da se ocuva srpska kolevka i srpska kultura", rekao je Momcilo Trajkovic, nakon sto se skupu obratio Milan Panic, bivsi premijer Vlade SRJ, koga su kosovski Srbi izabrali da ih predstavlja u “visokim americkim krugovima". Ali oni koji se predstavljaju kao kompetentni, rekao je Trajkovic, ne zele da cuju one koji su na pragu i koji brane Kosovo. “Kako ce razgovarati sa drugima kada nece sa svojima, koje oni nazivaju izdajnicima".

Kosovski Srbi, zakljuceno je, moraju definisati “minimum nacionalnih interesa, sto se trazi i od albanske strane koja zasad ne odstupa od svojih maksimalistickih zahteva. Ipak, Trajkovic se nada da ce i na albanskoj politickoj sceni nici progresivne snage “sa kojima cemo zajedno traziti resenje kosovskog problema".

Panic je ponovio svoje ranije cesto izgovorene reci da je bolje stotinu godina pregovarati nego jedan dan ratovati i da je najvazniji zadatak da se svet uveri “da ste spremni na toleranciju i zajednicki zivot sa kosovskim Albancima, kako bi cak i u ovoj fazi (kosovski Srbi) postali nezaobilazan faktor u trazenju resenja. Na kraju je jednoglasno usvojena Deklaracija koja sadrzi cetrnaest tacaka (trazi se, pored ostalog, zaustavljanje sukoba, preseljenje Patrijarsije u Pec, a deo Vlade Srbije u Prizren ili Pristinu), koju su potpisali vladika Artemije i Momcilo Trajkovic.

D. Banjac

Losa i dobra vest

“Imam losu i dobru vest za vas", kazao je na pocetku svoje besede Milan Panic. “Prvo losa: ne stojimo dobro u politickoj javnosti zapadnog sveta. U stvari eskalira negativno raspolozenje i situacija je krajnje ozbiljna. Dobra vest je da je americka administracija otvorena prema miroljubivim i objektivnim resenjima. Nisam siguran da ovde u Beogradu postoji svest o tome da to treba na svaki nacin iskoristiti i drago mi je da se ovaj skup drzi upravo ovog,miroljubivog politickog pravca sa kojim su americku administraciju i javnost upoznali vladika Artemije i gospodin Trajkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /