subota, 13. jun 1998.

PROMOVISANA NOVA KNJIGA NJEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA PAVLA

Nad moralnim pitanjima vere, crkve i savremenog coveka

Nova knjiga Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla “Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere", predstavljena je juce pred punom salom Kolarcevog narodnog univerziteta, u prisustvu mnogih predstavnika crkve, vernika i kulturnog i javnog zivota Beograda. Ovo trotomno delo sacinjeno j kao strucni i prakticni savetnik za vernike i svestena lica, kako bi se otklonile sve nedoumice vezane za crkveni i liturgijski zivot. Knjiga je izasla u izdanju Izdavckog fonda arhiepiskopije beogradsko-karlovacke, a uredio ju je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radovic.

- Svako ko zeli da upozna pravoslavnu veru nece moci da mimoidje ovu knjigu. Ovo delo se bavi mnogim moralnim problemima crkve, ali i savremenog coveka i njegovog zivljenja. Ona je znacajna i sa aspekta istorije umetnosti jer je bogata detaljima vezanim za crkvenu umetnost - rekao je mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije, ocenivsi da u nasoj crkvenoj literaturi, kako ovog tako i proslog veka, nije bilo nijedne tako sadrzajne knjige.

Episkop sumadijski Sava, koji je juce takodje govorio o knjizi, objasnio je da je ona nastala zahvaljujuci tome sto je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle godinama uporno odgovarao na brojna pitanja zainteresovanih vernika i svestenika o svim nejasnocama na koja su, proucavajuci crkvu, nailazili. Od 178 odgovora, sadrzana u tri toma, cak 162 se odnose na pravoslavnu liturgiku, a autor se, pisuci ovo delo, koristio delima najboljih pravoslavnih liturgicara, istakao je episkop Sava.

- Ova knjiga se bavi brojnim pitanjima, od onih starozavetnih do onih koja moderno vreme donosi na prag crkve. Ona moze da nam bude od ogromne koristi danas, kada su vremena mnogo teza nego ranije. Pored toliko tragicnih dogadjaja, vera moze da bude prilika na nadjemo sebe i neko svoje spasenje - rekao je, izmedju ostalog, akademik Ljubomir Simovic, koji je takodje ucestvovao u promociji knjige. Osim tema posvecenih iskljucivo crkvenom i obrednom zivotu, u ovoj knjizi ima niz odgovora na savremene, aktuelne teme poput stava crkve prema promeni pola, samoubistvu, abortusu i upotrebi kontraceptivnih sredstava. Ona moze da bude od velike koristi za sve one vernike koji nisu u potpunosti sigurni u nacin izvodjenja pojedinih religioznih obreda, jer su u njoj data precizna objasnjenja o krstenju dece, vencanju u crkvi, krsnoj slavi i tome kako se slavi, o postu, o molitvama bolesnika...

Niko od prisutnih na jucerasnjoj promociji nije bio voljan da komentarise politicke odjeke poslednjih dogadjaja u Jugoslaviji, odnosno Crnoj Gori i Kosovu. Mitropolit Amfilohije Radovic je nekoliko puta, vrlo ljubazno, objasnio da “ovaj dogadjaj nije prilika za te razgovore". Akademik Matija Beckovic takodje nije bio raspolozen za takvu vrstu razgovora, rekavsi samo: - Nisam sada u toj pameti da o tome govorim.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /