subota, 13. jun 1998.

POLICIJA U SLAVIJA BANCI

Astronomske dnevnice za fantomska putovanja

Veljko Skoric, direktor banke potpisao nalog “vredan" 64.000 DEM - radnici na put nikad nisu otisli, a devizama se zametnuo svaki trag

Osam radnika Slavija banke za desetodnevni put u Grcku, pocetkom 1994. godine, dobilo je po nalogu koji je potpisao direktor “Slavija trejda" Veljko Skoric 64 hiljade maraka na ime dnevnica. Put nikada nije realizovan, a tragova o vracanju ovih para u trezor nema. Sve ovo vidi se iz dokumentacije koju poseduje “Nasa Borba", a koju je jos pre dve godine prilikom provere rada banke utvrdila kontrola NBJ. Iako je policija jedno vreme istrazivala poslovanje Slavija banke i vrsila informativne razgovore sa celnicima te bankarske institucije, do konkretnih prijava zbog zloupotreba nikada nije doslo, kako tvrde nasi izvori, jer je sve stopirano sa viseg mesta. Ovih dana, medjutim, inspektori MUP Srbije za privredni kriminal, kako saznajemo, ponovo su se zainteresovali za poslovanje ove bankarske institucije, posebno za poteze vezane oko deviznih dnevnica i stetnih poslovnih aranzmana.

U konkretnom slucaju vazno je reci da je Slavija banka na predlog Veljka Skorica, zamenika generalnog direktora osnovala, pre sest godina, preduzece “Slavija trejd" (za direktora imenovan Skoric) jer je bancin racun bio u blokadi pa su neka placanja isla preko ove firme. Osnovano je i preduzece u Grckoj, “Laros" (direktor Milena Novicic), zajedno sa jednom panamskom firmom i preko njega su vrsena placanja s obzirom da je prestao platni promet sa inostranstvom. “Iznosena su bancina sredstva u vecim kolicinama, u vrecama, i nikada nije utvrdjeno koliko je izneto i vraceno. NBJ je u dva navrata detaljno pregledala dokumentaciju i skupljen je pozamasan dosje za krivine prijave"- tvrde izvori naseg lista.

Pomenuta kontrola NBJ je dosla do saznanja kako su se podizala sredstva za putovanja u Grcku na ime nekih radnika koji nisu ni putovali, a do danas nije utvrdjeno koliko puta su na ovaj nacin uzimane devize iz trezora. Najflagrantniji primer je “desetodnevno putovanje" u Grcku osam radnika ove banke - Branka Jovanovica (penzionisani izvrsni direktor), Slobodana Grujica (vozac), Slobodana Lukica (vozac), Milene Novicic, Sonje Najdeski (prevodilac), Slavice Jakovljevic (u penziji), Vladimira Videnovic i Veljka Skorica. Putni nalozi su ispisani za sluzbeno putovanje na relaciji Grcka-Atina-Solun u periodu izmedju 15. i 25. januara, sluzbenim automobilima banke. Za ovo kratko putovanje svi pomenuti su dobili devizne dnevnice u sledecim neverovatnim iznosima - Videnovic, 8.650 DM, Skoric, 8.650 DM, Jovanovic, 7.500 DM, Grujic, 7.500 DM, Novicic, 8.650 DM, Najdeski, 8.650 DM, Lukic, 8.650 DM, i Jakovljevic, 8.650 DM. Sve putne naloge potpisao je svojerucno Veljko Skoric, dok je Skoricev putni nalog potpisao Branko Jovanovic - iz nepoznatih razloga.

Sedamnaestog januara iste godine, prema dostupnoj dokumentaciji, direktor “Slavija trejda", Skoric, izdao je resenje u kome stoji da se sluzbeni put u Grcku odlaze do daljnjeg. “Sredstva primljena kao akontacija za sluzbeni put u inostranstvo deponovati u trezor BB Slavija banka DD, Srpskih vladara 5, do nove odluke kad ce sluzbena putovanja biti obavljena"- stoji u ovom resenju.

Tu se pojavljuje famozna priznanica da je Slavija banka preuzela iz svog sefa 152.000 DM, istog dana, 17. januara 1994. godine. Na ovoj priznanici je rukom dopisano da su te devize predate firmi “Zorka farmacija" iz Sapca. Traga o vracanju prethodnih deviza nema, a nasi izvori tvrde da “Zorka" pare nikada nije dobila. Sumnju u ceo slucaj unosi i potpis na priznanici - pise naime da je ove pare predao izvesni M. Djordjevic. Coveka sa takvim prezimenom, tvrde nasi izvori, nema u Slavija banci. Pare je primio nepoznati “primalac", koji je ovu priznanicu parafirao nekim neidentifikovanim potpisom. Ovde je dovoljno samo upitati ko izdaje tolike pare na ovakvoj priznanici (videti faksimil)?

Ovo je samo jedan od slucajeva poslovanja koji ce se verovatno naci na tapetu policije. Kako saznajemo, trenutno se ispituju i garancije koje je banka davala pojedinim firmama (Komerc sistem i Zenit lizing), a o cemu ce se vise znati narednih dana.

D. Petrovic

Skoric: Izmisljotina

Zamenik direktora Slavija banke i direktor “Slavija trejda", Veljko Skoric, rekao nam je da nista ne zna o astronomskim deviznim dnevnicama i njihovom sumnjivom vracanju u banku. “Sve je to izmisljotina", kazao je Skoric u telefonskom razgovoru za “Nasu Borbu". Direktor za pravne poslove, Dusan Abramovic, rekao nam je, takodje, da nista ne zna, te da je on u to vreme bio “samo savetnik u banci ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /