subota, 13. jun 1998.

POVOLJAN ODZIV STRANIH FIRMI NA POZIV EPS ZA DOVRSETAK “KOLUBARE B"

Blokada investiranja - izvesna pretnja

U Elektroprivredi Srbije ocekuju da ce 14 firmi iz deset zemalja ucestvovati na konkursu za odabir partnera za ulaganje u dovrsetak TE-TO (termoelektrane-toplane) “Kolubare B"

Na poziv Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, stranim partnerima da preuzmu dokumentaciju, na osnovcu koje bi dali svoju ponudu za ucestvovanje u nastavku radova na izgradnji TE-TO “Kolubare B" odazvale su se firme iz Velike Britanije, Nemacke, Italije, Poljske, Ceske, Francuske, Japana, Grcke, Kanade i SAD. U EPS isticu da su dokumentaciju preuzeli engleski “National Power", nemacki RWE, ceska “Skoda", italinski ENEL, francuski “Aston" i PPC iz Grcke.

Do kraja juna je, prema odluci UO EPS, ostavljen rok potencijalnim stranim partnerima da preuzmu dokumentaciju. Papire, ali i dodatna obavestenja, koja potencijalni buduci ulagaci budu trazili, pre nego sto naprave svoju ponudu, davace specijalna komisija, sastavljena od strucnjaka iz samog EPS. Posto pristignu ponude druga komisija EPS ce ih razmotriti i potom ce, do kraja godine, biti odabran jedan ili vise partnera u dovrsetku radova na “Kolubari B".

U ovu termoelektranu - toplanu je, inace, do kraja 1997. godine od potrebnih 1,2 ulozeno ukupno, 502 miliona dolara. U samu elektranu od 755 miliona dolara 308 a u povrsinski kop “Tamnava - Zapadno polje" od 440 miliona dolara samo 194.

Do kraja ove godine, prema informacijama iz EPS, suma ulozenih sredstava ce porasti na 679 miliona dolara. Rec je o kreditu ceske “Skode", vrednom 85 miliona dolara, cija je realizacija u toku. Dakle, buduci partneri na dovrsetku “Kolubare B" treba da uloze jos 612 miliona dolara. EPS je, koristeci iskustva drugih elektroprireda, za saradnju sa stranim partnerima izabrao model zajednickog ulaganja, i to dokapitalizaciju. U EPS isticu da je ovo, zapravo, ulazak u proces privatizacije, odnosno, vlasnicke transformacije.

Govoreci o kreditu “Skode", koja je zainteresovana i za prosirenje saradnje utanacene kreditom sagovornici “Nase Borbe" iz EPS isticu da se razmislja da se deo sopstvenih sredstava iskoristi kao moguci ulog u zajednickom poslu sa stranim partnerima.

Iz ovog kredita finansira se izgradnja celicnih konstrukcija, a dosadasnje angazovanje domacih firmi (MIN “Nis", “Gose" i “Mostogradnje") vredi 11,4 miliona dolara. Od vaznije opreme u EPS uskoro ocekuju isporuku jednog “Skodinog" generatora. Izrada drugog generatora je prepustena domacoj firmi “Minel transformatori", a “Skoda" treba da isporuci transformatore.

Nadlezni u EPS najavljuju da ce, do kraja juna, biti ugovoren i drugi deo ceskog kredita u iznosu od 32 miliona dolara. Na realizaciju ovog dela kredita u EPS racunaju do kraja 98. godine.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /