subota, 13. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU MILA DJUKANOVICA

Moze se izbeci intervencija NATO

Pozivajuci se na uveravanja nacelnika Generalstaba VJ, predsednik Djukanovic je odbacio mogucnost da vojska na Kosovu odstupa od svojih ustavnih duznosti i da zbog toga Crna Gora “ne sme odmagati Vojsci". Mandat saveznog premijera mora se vratiti Podgorici, rekao Djukanovic

Podgorica. - Predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic odrzao je juce u vili “Gorica" konferenciju za novinare, za ciji je povod iskoristio proglasenje zvanicnih rezultata proteklih parlamentarnih izbora.

Uz podsjecanje na jednu raniju izjavu da regruti iz Crne Gore nece odlaziti na Kosovo, a odgovarajuci na pitanje sta ce uciniti da mladici iz Crne Gore, koji su nasilno iz crnogorskih kasarni odvedeni na Kosovo Djukanovic je prvo napomenuo da je njegova ranija izjava “veoma precizna i jasna". “Ja sam tada kazao i danas ponavljam - Vojska Jugoslavije mora da vrsi svoju ustavnu funkciju; mora da stiti granicu SRJ, a granica SRJ je i u Crnoj Gori i u Srbiji, pa, dakle, i na Kosovu. Dok god VJ obavlja svoju ustavnu obavezu, zastitu granica SRJ ja mislim da joj mi iz Crne Gore ne smijemo odmagati. Moramo ispunjavati svoju ustavnu i zakonsku obavezu, i konacno pokazivati svoj patriotizam time sto cemo ucestovati u VJ koja obavlja svoju ustavnu obavezu da stiti granicu nase zajednicke drzave. Tada sam kazao, i danas ponavljam - ukoliko bi VJ, mimo Ustavom predvidjene procedure, bila uvedena u sukobe na Kosovu, koji se danas odvijaju izmedju Oslobodilacke vojske Kosova i MUP Srbije, smatram da bi to bio znak upozorenja za nas u Crnoj Gori, i u tom slucaju bih hitno inicirao zakazivanje sjednice VSO i republickog parlamenta Crne Gore, da bismo, na temelju tih eventualnih saznanja, donijeli odluke o ucescu regruta i vojnika iz Crne Gore u sastavu VJ", objasnio je Djukanovic.

Predsjednik Crne Gore je, povodom prekomande vojnika iz Crne Gore na Kosovo, kazao kako je dobio objasnjenje da je razlog za to isticanje roka dijelu vojnika koji su sluzili na Kosovu, te da je neophodna popuna. “VJ nije zeljela da mlade vojniike, regrute upucuje na Kosovo. Mladi vojnici ce, prema uvjeravanju koje sam dobio, redovnu obuku prolaziti u kasarnama van Kosova", kazao je Djukanovic.

Djukanovic je za sadasnju Saveznu vladu kazao da je “neustavna i nejugoslovenska, jer u njoj nema legitimnih predstavnika Crne Gore", i podvukao da je u cjelosti aktuelan crnogorski stavi i zahtjev “da se najhitnije mandat saveznog premijera mora vratiti Crnoj Gori, tj. njenom vecinskom politickom bicu". Napominjuci da on ne odlucuje o tome ko ce sve biti pozvan na sastanak koji organizuje predsjednik SRJ Slobodan Milosevic, Djukanovic je, izuzimajuci sebe, Milosevica, Milutinovica i Perisica, za ostale prisutne kazao da ih je “prepoznao kao clanove radnog kabineta predsjednika Milosevica".

Da li je sjednicu VSO dozivio kao priznanje da je predsjednik Crne Gore ili priznanje da je Momir Bulatovic predsjednik Savezne vlade?, bilo je prvo novinarsko pitanje. Predsjednik je zamoljen i da komentarise prigovore da nije trebalo da ide na sjednicu VSO zbog Bulatovicevog prisustva, te da kaze zbog cega se nakon sjednice nije oglasio, kao sto je to ucinio Momir Bulatovic.

- Sjednica VSO je jedan radni sastanak, koji je, doduse, kasnio nekoliko mjeseci zbog nespremnosti predsjednika SRJ da se suoci sa rezultatom predsjednickih izbora u Crnoj Gori. To je, dakle, za mene jedna od redovnih radnih obaveza, kojoj ne pridajem ni manje ni vise vaznosti nego ostalima. Zato nijesam ni smatrao da joj treba dati vise publiciteta od onog konvencionalnog - saopstenja za javnost od nadlezne savezne sluzbe, kazao je Djukanovic, uz naglasavanje da sastanak VSO ne dozivljava kao "bilo kakvo zakasnjelo" priznanje sebe kao predsjendika Crne Gore, niti kao promjenu svog odnosa prema "tzv. Saveznoj vladi tzv. saveznog premijera Momira Bulatovica".

- Ja zelim da jos uvijek vjerujem da cemo uspjeti da zaustavimo taj konacni i najnegativniji epilog kosovske drame (misli na intervenciju NATO snaga), da ce jos uvijek biti snage i na jednoj i na drugoj sukobljenoj strani na Kosovu da se ratni poklici zamijene razgovorom za pregovarackim stolom, i da, prije svega u interesu Kosova, u interesu dakle i albanskog i srpskog naroda tamo, ali i u interesu i Srbije, i Jugoslavije, i sireg regiona, zaustavimo jose jedno ratno stradanje, kazao je Djukanovic.

Prethodni dogadjaji su, po njegovom misljenju, precizno izdiferencirali svaciju odgovornost, pa je izrazio ocekivanje da ce medjunarodna zajednica "svoj dalji pritisak koncentrisati na one koji su najneposrednije odgovorni za dalju eskalaciju problema na Kosovu", a ne da svojim mjerama kaznjava "citavo Kosovo, Srbiju i Jugoslaviju, da kaznjavaju narod koji je i do sada najcesce neduzan ispastao za ono sto su preduzimali njihovi politicki lideri".

- Ako bi doslo do interencije na Kosovu, i ako bi padale bombe po neduznom stanovnistvu na Kosovu, i po neduznoj nasoj braci koja su u uniformama VJ, onda to ne bi bile bombe koje je bacao NATO pakt - to su bombe koje bacaju oni (na jednoj i na drugoj strani) koji su se odlucili da umjesto pregovora opet dovedu narod jedan protiv drugog, da povedu jedan krvavi obracun, kakvih smo, na zalost, imali puno u nasoj neposrednoj proslosti, kazao je Djukanovic.

D. Vukovic

Vojska samo cuva granice SRJ

- Nemam informacija da je doslo, u medjuvremenu, do nekog odstupanja od plana angazovanja vojske na zastiti granice na samom Kosovu. Naprotiv, imam uvjeravanja, i ponovljena uvjeravanja nacelnika Generalstaba VJ, da ce VJ vrsiti svoju ustavnu obavezu, stititi granicu SRJ na svakom njenom dijelu, pa dakle i na Kosovu, kazao je predsjednik Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /