subota, 13. jun 1998.

ZVONIMIR NIKEZIC PREDSEDNIK “CES MEKONA" O SUSTINI PREDLOGA RESTRUKTURIRANJA NAJVECEG TRGOVINSKOG LANCA U SRJ

Ovakve robne kuce nisu potrebne nikome - ni radnicima ni poreznicima ni drzavi

Dobra stvar u Kompaniji je sto radnici rade za mizerne plate cime smanjuju trosak, ali nije u njihovom interesu da odbiju poverioca koji im nudi bolje resenje i vece plate. Tvrdnja da su sacuvali resurse, iako je firma mrtva, znaci cuvanje fantomske kompanije, tvrdi Nikezic

“Ces Mekon nije radio procenu vrednosti kapitala Robnnih kuca “Beograd", niti je imao mandat da to cini. Koliko znam, niko nije prema zvanicnoj metodologiji radio procenu ove firme. Ces Mekon je “Koncept konsolidacije i restrukturiranja Kompanije Robnih kuca “Beograd" uradio kako bi utvrdio da li je ova firma solventna, odnosno da li postoji razlika izmedju vrednosti Kompanije i visine duga pri cemu je uzeo najnepovoljniju varijantu, najnizu vrednost Kompanije (dve milijarde dinara) i najvisu vrednost duga (1,2 milijarde dinara). Posto je konstatovano da je Kompanija solventna i ne treba da ode pod stecaj, ovaj dokument moze da posluzi samo kao osnova za donosenje strateske odluke o nacinu prevazilazenja krize. Pre nego sto su predlozene tri moguce opcije za izlazak iz takvog stanja,usaglaseno je stanje obaveza u knjigama Kompanije sa stanjem potrazivanja u knjigama njenih poverilaca, revizija poslovanja i oficijelna procena vrednosti Kompanije," kaze Zvonimir Nikezic, predsednik Ces Mekona, povodom tvrdnji radnika Robnih kuca “Beograd" da “Kompanija vredi tri-cetiri miliona maraka.

Procena vrednosti koju pominju radnici je suvise visoka jer bi to znacilo da Kompanija vredi vise od 20 milijardi dinara, kaze Nikezic, napominjuci da ni Posta kao najprofitabilnija firma ne vredi ni priblizno toliko. Najjednostavniji nacin za kontrolu vrednosti firme bio bi ako bi radnici dali u oglas da prodaju Kompaniju, ali to nije i najbolji nacin i ne treba to uraditi, kaze Nikezic..

Nisam Perucicev advokat

"Mi nismo konsultanti i advokati Beobanke. Niko nas nije platio da napisemo "pricu". Iza Ces Mekona stoji ugled koji niko ne moze kupiti. Ne branim Zlatana Perucica, direktora Beobanke, ali i on je u teskoj situaciji jer ce akcionari traziti njegovu odgovornost i smenu ako ne naplati potrazivanja", kaze Nikezic.

Koncept konsolidacije i restrukturiranja Ronih kuca uradjen je na inicijativu republicke Vlade, odnosno Milana Beka, Beobanke i Kompanije. Procena imovine u ovom trenutku nije bila neophodna, kaze Nikezic, napominjuci da se ona nije sada radila i zbog toga sto je situacija u Robnim kucama urgentna, a procena po zvanicnoj metodologiji zahteva nekoliko meseci strucnog rada i skupa je. Ovaj dokument je, prema recima Nikezica uradjen bez nadoknade i u cilju daljeg angazovanja ove konsultantske kuce u pronalazenju resenja za tesku situaciju u ovoj trgovini, ali ako se ne da poverenje ni jednoj opciji, Ces Mekon ce prepustiti posao drugima.

“Nasa procena je da se iz jednog centra ne moze upravljati sa 43 robne kuce, a i praksa je pokazala da one vec nekoliko godina posluju samostalno. Tome je doprinelo okruzenje u koje pored ostalog spada siva ekonomija i velika konkurencija. U svetu postoje lanci robnih kuca koji posluju centralizovano, ali su i uslovi drugaciji, a pre svega veci nacionalni dohodak i traznja. Smatram da bi Robne kuce mogle dobro da posluju ako se pored dobrog menadzmenta formiraju tri samostalna preduzeca, mada bi upravljacka, kontrolna i nadzorna funkcija ostali na nivou kompanije. Kad se promene uslovi u okruzenju i ako budu imali interesa, preduzeca ce se ponovo integrisati", kaze Nikezic.

Radnike Robnih kuca, prema recima Nikezica niko ne treba da stiti od Ces Mekona. “Oni su na prvom mestu medju poveriocima i moraju im se, pre nego drugima, nadoknaditi potrazivanja, odnosno plate, regresi, otpremnine i drugo. Niko nece biti otpusten jer se garantuje pravo na rad i participaciju nakon svojinske transformacije. Dobra stvar u Kompaniji je sto radnici rade za mizernu platu cime smanjuju trosak, ali nije u njihovom interesu da odbiju predlog poverioca koji im nudi bolje uslove i vecu platu. Tvrdnja da su sacuvali resurse, iako je firma mrtva, znaci cuvanje fantomske kompanije. Ovakav sistem koji i bez duga ne moze da pokrije svoje finansijske obaveze vise od 20 odsto nije u interesu ni radnika ni Beobanke ni drzave, mozda jeste u interesu nekog treceg. Njegovo ocuvanje je bacanje prasine u oci", kaze Nikezic.

S. Jovicic

Nedostaje spisak imovine

Na pitanje da li je tacno da je preduzece Robnih kuca transformisano u Kompaniju pri cemu je na Kompaniju prenet najveci deo imovine, a dugovi su ostali na preduzecu koga cine cetiri robne kuce i hotel u bivsim republikama, Nikezic kaze da u Kompaniji i sudu ne postoji spisak imovine koja pripada Kompaniji sto je neophodan dokument za registraciju. “Ne znam da li je on postojao pa nije pronadjen ili je izgubljen. Postoji samo Odluka da se formira Kompanija", kaze Nikezic.

Ces Mekon nije utvrdjivao niti mu je zadatak da utvrdi visinu duga, kaze Nikezic, napominjuci da ce se do te cifre doci pregovorom sa Beobankom ili ce ga “izracunati" sud.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /