subota, 13. jun 1998.

FELJTON TITO (16)

Lov kao izgovor

Kako su knjizevnici Bel i Pricet obisli “sve vrtne staze". Razgovor sa Miodragom Zecevicem o lovu, dok cekaju Ljubicic i saudijski ambasador. Ni Olga Humo ne moze do predsednika. Sumnje u generala Bulata i intervencija Dare Janekovic. Tito Tempu 1978. godine: “Nema vise Jugoslavije". Jovanka nestaje iz javnog zivota...

Tito je sve manje vremena provodio resavajuci drzavne poslove, a vise u lovu. Prihvatio je opusteniji i lezerniji nacin zivota. Kad je medjunarodna organizacija knjizevnika PEN odrzavala Kongres u Jugoslaviji 1974. Tito je pozvao cuvene pisce, nemackog Hajnriha Bela i engleskog V. S. Priceta da ga posete u jednoj od njegovih ladanjskih kuca. Njegov sekretar im je rekao da ce ih predsednik primiti na pola sata, ali Tito je proveo s njima cetiri sata. “Poput svakog pravog vlasnika poljskog imanja", pisao je Pricet, “odlucio je da nam pokaze svoje imanje - nijednu vrtnu stazu i nijednu sumsku aleju nismo propustili." Ugostivsi ih vecerom pod otvorenim nebom, u svojoj sumi, pobrinuo se da stignu na avion obezbedivsi im policijsku pratnju da rasciste puteve, tako da ih je njegov vozac dovezao do beogradskog aerodroma za pedeset minuta, presavsi 190 kilometara.

Miodrag Zecevic nije bio samo istaknuti advokat koji je odigrao znacajnu ulogu u izradi nacrta Ustava iz 1974; on je takodje bio i funkcioner u Savezu lovaca. Cesto je sa Titom isao u lov. Zecevic i jos dvojica funkcionera lovackog saveza dosli su da Tita posete u njegovoj rezidenciji u Uzickoj 15 posto im je receno da ih Tito moze primiti samo na petnaest minuta jer general Ljubicic treba da dodje kod njega, a posle njega ambasador Saudijske Arabije. Tito je razgovarao sa Zecevicem i njegovim drugovima o lovu jedan i po sat, dok su Ljubicic i ambasador cekali. Tito ih je odveo u lovacku kucu u vrtu u kojoj je bilo izlozeno 250 lovackih trofeja. Proveo ih je kroz lovacku kucu i spremno im ispricao kada i gde je ustrelio svaki pojedini trofej.

Mozda nisu samo njegova opsednutost lovom i sklonost Dolanca i Ljubicica da sve sami resavaju svakom osim njegovoj porodici i ministrima, otezavali da dodju do njega. Mozda je on tako nasao samo izgovor da se ne sastaje sa ljudima koje nije zeleo da vidi. Bosanski Musliman i veteran, komunisticki rukovodilac i general Avdo Humo, ugledni partizanski komandant u Drugom svetskom ratu, protestovao je protiv gusenja opozicije u komunistickoj partiji u Srbiji 1972. i bio uklonjen sa duznosti u partiji i armiji. Njegova zena Olga Humo, secajuci se ljubaznosti koju joj je Tito uvek ukazivao dok je bila njegov sekretar i tumac u Jajcu, Drvaru, Visu i Napulju od 1943. do 1944, pisala mu je u ime svog muza. Tito nije odgovorio na njeno pismo i nije poslao potvrdu prijema.

General Bulat i njegova supruga Milka Kufrin imali su slicno iskustvo, Snaga hrvatskog nacionalizma i posle cistke 1971. ostala je mocna, cak i u vladinim sluzbenim krugovima. Kad je Bulat, stari partizanski borac, u hrvatskom Saboru 1972. izjavio da vlast mora cuvati ne samo prava Hrvata u Hrvatskoj nego i prava srpske manjine u enklavi Like, zestoko su ga osudili drugi delegati u Saboru tvrdeci da on, kao Srbin, nema nikakva prava da ucestvuje u politici Hrvatske. Ali u armiji, koja je sve vise potpadala pod kontrolu Srba, Bulata su gledali sa sumnjom, smatrajuci ga Hrvatom jer je ziveo u Zagrebu, a Milka Kufrin bila je Hrvatica. Bulat je pisao Titu i zamolio ga za pomoc. Primio je odgovor iz Ministarstva odbrane da ce njegovo pismo biti dostavljeno vrhovnom komandantu (Titu), ali vise nista nije o tome cuo. Milka Kufrin bila je prijateljica Dare Janekovic, novinarke koja je radila u zagrebackoj novinskoj kuci “Vjesnik". Tito je prihvatio da da intervju “Vjesniku" i u februaru 1973. urednik je poslao Daru da ga intervjuise na Brionima. Ona je iskoristila priliku da mu kaze da je Milka Kufrin zabrinuta zbog polozaja njenog muza u Hrvatskoj i u armiji i da Bulat nikad od Tita nije primio odgovor na svoje pismo. Tito je rekao Dari da mu pismo nisu ni pokazali i zamolio je da posalje Milku da ga poseti na Brionima. Kad je Milka dosla, obecao joj je da nikome nece dozvoliti da povredi Bulata i da ce zastiti i njega i Milku i od hrvatskih i od srpskih nacionalista.

Godine 1978. Tito je pozvao Tempa na Brione. Tempo ga je zatekao “duhom odsutnim". Tempo ga je pitao: “Sta je sa Jugoslavijom?" “Nema vise Jugoslavije", rekao je Tito, “Sta je sa partijom?", pitao je Tempo. Tito je odgovorio: “Nema vise ni partije." Tito se tada pozalio kako ljudi govore da je njegov sin americki spijun. Kada je Tempo rekao Titu da mu je pisao o nedacama u zemlji i partiji, Tito je rekao da pisma nikada nije primio.

Titov osamdeset peti rodjendan 25. maja 1977. slavio se sirom Jugoslavije, a zemlja je takodje proslavljala cetrdesetu godisnjicu njegovog postavljenja 1937. godine za generalnog sekretara Komunisticke partije Jugoslavije. Tito je prisustvovao mnogim javnim duznostima i njegova supruga Juvanka bila je uvek uz njega. Medjutim, kasnije te godine, kada je isao u drzavne posete Moskvi, Severnoj Koreji i Kini, Jovanka nije isla s njim, niti je isla u Sjedinjene Drzave 1978. kad je on ucinio posetu predsedniku Karteru. Za to vreme sirili su se glasovi i uskoro su svi znali da su se Tito i Jovanka razdvojili i da sada zivi odvojeno. Nikad se nisu sastajli.

Nikakvo zvanicno objasnjenje nikada nije dato, a sve glasine bile su protivrecne. Jedna prica bila je da je Tito u osamdeset petoj svojoj godini stekao novu mladu ljubavnicu. Druga prica je glasila da je Jovanka imala ljubavnu vezu s generalom Jovanicem, koji je bio skoro trideset godina mladji od Tita i samo nekoliko godina stariji od Jovanke. Ostali su mislili da su postojali politicki razlozi za njihovo odvajanje, ali i ovde su bile tri potpuno razlicite price...

Sutra: Dizajniranje kasika kao za svedsku kraljicu

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /