subota, 13. jun 1998.

U BERLINU FORMIRAN HOLOKAUST FOND ZA ROME

Svajcarci daju novcanu pomoc svim Romima rodjenim od 1900. do 1944.

Za dobijanje finansijske pomoci mogu se prijaviti Romi i iz cele bivse Jugoslavije ciji mesecni prihodi ne prelaze 2.000 maraka, tvrdi Svetska unija Roma u Berlinu

Bon, FoNet. - U berlinskom sedistu Svetske unije Roma juce je saopsteno da je Svajcarska formirala Holokaust fond, iz koga isplacuje finansijsku pomoc zrtvama nacizma, prvi put uz Jevreje - i Romima. Fond je formiran zahvaljujuci zlatu koje su nacisti opljackali tokom Drugog svetskog rata i koje je pohranjeno u svajcarskim bankama.

Prema odluci Fonda, pomoc ce biti davana i Romima zato sto su nacisti svojevremeno doneli odluku o “konacnom resenju" ne samo jevrejskog nego i romskog pitanja. To se, naravno, zna odavno, ali se generalno pravo na odstetu tek sada priznaje i Romima. Po pravilima Fonda, pravo na finansijsku pomoc imaju svi Romi rodjeni od 1. januara 1900. do 31. decembra 1944. u svim zemljama koje su bile pod okupacijom Hitlera. To ukljucuje i sve u tom razdoblju rodjene Rome iz cele bivse Jugoslavije, bilo da jos zive tamo, recimo u Srbiji i Makedoniji, ili negde drugde u svetu. Da bi ostvario ovo svoje pravo, dovoljno je da do kraja 1944. rodjeni Rom podnese kratak zahtev za finansijsku pomoc. Uz taj zahtev treba da prilozi jos samo kopiju svoga pasosa, potvrdu o mesecnim primanjima (penzioneri odsecak ceka od poslednje penzije) i kopiju prijave stana.

Procedura za dobijanje finansijske pomoci, koja nije mala pod uslovom da primanja podnosioca ne prelaze 2.000 maraka, nebirokratska je i traje tri-cetiri meseca od podnosenja zahteva. Zahtev i ostale podatke treba podneti na adresu: ROMANI UNION, Schlostrase. 117, 12163 Berlin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /