subota, 13. jun 1998.

BRATSTVO VISOKIH DECANA POZIVA NA OBUSTAVU SUKOBA I DIJALOG SRBA I ALBANACA

Nasilje se ne moze nasiljem ispravljati

Decani, Beta. - Bratstvo manastira Visoki Decani izrazilo je "veliku tugu" zbog eskalacije sukoba u zapadnim delovima pokrajine Kosovo i Metohija i novih zrtava na obe strane. "Nase bratstvo izrazava veliko zaljenje zbog svega onoga sto se desilo i duboko saoseca sa svim nevinim zrtvama, sa bilo koje strane, koje su u ovom sukobu ostale bez svojih najblizih, svojih domova i stoke. Posebno nas tragicno pogadja izgled gradica (Decana) pored koga godinama mirno zivimo i koji nam sada pokazuje do cega sve ljudsko bezumlje moze da dovede", kaze se u saopstenju koje je bratstvo emitovalo preko Interneta.

"Sa bolom osecamo i patnje izbeglog stanovnistva, posebno zena, dece i starijih osoba i Albanaca i Srba, od kojih mnogi jos ne mogu da se vrate svojim domovima. Iskreno zalimo i zbog ostecenja verskih objekata i starih 'kula", navodi se u saopstenju. "Iako svesni da nase reci u ovom trenutku malo ko slusa, pozivamo i Srbe i Albance, posebno njihove politicke vodje, da sto pre nastave zapoceti mirovni proces i cvrsto se obavezu da ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da svako nasilje sto hitnije prestane. Nasilje se ne moze nasiljem ispravljati i svako nasilno delo odmah izaziva novo stradanje i patnje", pise u saopstenju. "Na zalost, u ovom sukobu najvece zrtve su upravo nevino civilno stanovnistvo koje trpi zbog agresivnih politickih ciljeva. Iako je nasa Crkva duboko duhovno i istorijski vezana za srpski narod, ona ipak oseca svoju duhovnu obavezu i prema svima ostalim koji zive na ovim prostorima, a pogotovo prema nemocnim i nezasticenim ljudima. Otuda, ako u ovoj tragediji treba stati u neciju zastitu, ne mozemo to ciniti ni po etnickoj niti verskoj osnovi, vec hrabro stajemo na stranu svih nevino postradalih, gladnih, proteranih bez obzira kojem narodu oni pripadali". "I Srbi i Albanci moraju da razumeju da u Evropi 21. veka nema mesta za etnicki ciste teritorije i medjusobnu mrznju. Ovi delovi Balkana nikada nece moci da se ravnopravno ukljuce u savremeni svet sve dok se ne stvore uslovi za miran zajednicki zivot svih naroda bez obzira na njihovu veru i etnicku pripadnost. Svi oni koji se jos nadaju da se nasiljem i terorizmom mogu ostvariti agresivne nacionalisticke ideje pripadaju proslosti", navodi se u saopstenju. "Nase bratstvo i nasa Crkva, sa svojim arhipastirom episkopom Artemijem, ostaju cvrsto reseni da do kraja istraju u svome miroljubivom stavu i protivljenju svakom nasilju bez obzira sa koje strane ono dolazilo. Cvrsto verujemo da ce nas u tome podrzati svi ljudi dobre volje", kaze se na kraju saopstenja.

Bogu se molimo i iskreno nadamo...

"Bogu se molimo i iskreno se nadamo da ce predstavnici nasa dva naroda, bremenita teskim istorijskim nasledjem i stradanjem, uspeti da odgovorno pronadju najbolji nacin da se na Kosovu i Metohiji obezbedi cvrst mir, puno postovanje ljudskih prava, imovine i kulturnog nasledja, da se jednom za svagda prestane sa ubijanjem, pljackom i progonima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /