subota, 13. jun 1998.

MORTON ABRAMOVIC O KOSOVU I NATO-U, BIVSI POMOCNIK AMERICKOG DRZAVNOG SEKRETARA

Ili ce Milosevic da saradjuje ili ce biti oboren

"Ako Zapad nije pripremljen da realno zapreti ili, ukoliko je potrebno, da iskoristi silu da bi zaustavio borbe, Milosevic mora da obeca ili da ce saradjivati u naporima za resenje problema, ili ce zapad uciniti sve sto je moguce da bi ga oborio s vlasti, ukljucujuci ukoliko je potrebno i podrsku i naoruzanje Oslobodilacke vojske Kosova", predlozio je bivsi pomocnik drzavnog sekretara SAD Morton Abramovic u narednom broju magazina "Njusvik".

- Kosovo bi trebalo da bude reseno u toku jedne godine i u tom slucaju bice podignute sankcije protiv Srbije, predlaze dalje Abramovic. Njegovi predlozi su jos:

o Kosovo ostaje deo Srbije.

o Nasilje mora da prestane u toku 72 sata. Srpska policija i specijalne snage moraju se povuci u toku sest meseci, iako vojska moze da ostane na granici. Srpsko stanovnistvo mora da bude zasticeno kao i svi istorijski i religizni spomenici. Da bi se to garantovalo, NATO treba da rasporedi mirovne snage.

o U toku jedne godine novoizabrani parlament ce preuzeti upravljanje Kosovom. Zapad ce pomoci a se formiraju policijske snage.

o Jedinice NATO-a odmah treba da se rasporede u Makedoniji. "Nezavisnost Kosova je smrtna pretnja stabilnosti Makedonije, bosanskom mirovnom sporazumu i juznom Balkanu uopste. Zbog toga zapad insistira da Kosovo ostane u Srbiji", pise Abramovic.

Americki pristup poslednjih meseci bio je okrenut Milosevicu, ocenjuje Abramovic. Smanjujuci sankcije, Vasington je namerno ili ne, jacao njegovu poziciju, redukujuci sankcije i omogucavajuci mu da nastavi rat. S vremena na vreme od Milosevica se ocekivalo da napravi minorne ustupke. Ta politika, dozivela je potpuni bankrot, zakljucuje Abramovic.

D.B.

Sledi provala nasilja

- Bojim se da cemo indikacije zaustavljanja nasilja videti tek nakon provale nasilja koja ce uslediti sledece nedelje, rekao je juce u telefonskom razgovoru za "Nasu Borbu" Morton Abramovic zamoljen da prokomentarise svoje predloge povodom Kosova. Onkaze da je ta bojazan bila i motivacija za davanje tih predloga. Na pitanje da li ce NATO intervenisati na Kosovu Abramovic je odgovorio: "Verujem da zapadne snage mogu smesta da uniste srpske snage. Ne verujem da je to primamljivo resenje, ali ono moze da bude iznudjeno. Koriscenje sile moze da bude jedini nacin za zaustavljanje nasilja. Razgovor s Mortonom Abramovicem "Nasa Borba" objavice u ponedeljak.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /