ponedeljak, 15. jun 1998.

MERE VLADE SRBIJE ZA NORMALIZACIJU STANJA NA KOSOVU

Nesmetani povratak svih gradjana

Cilj aktivnosti da se ublaze posledice teroristickih napada i stvore uslovi za povratak svih raseljenih, saopsteno je iz vlade

Beograd, Beta. - Vlada Republike Srbije zaduzila je nadlezna ministarstva da obezbede materijalna sredstva za obnovu kuca ostecenih u teroristickim napadima na Kosovu, saopsteno je u subotu sa sednice republicke vlade. Kako se navodi u saopstenju, vlada je na sednici razmatrala "aktivnosti koje preduzimaju nadlezni republicki organi na sanaciji posledica napada terorista u pojedinim mestima na Kosovu i Metohiji, i u tom smislu je usvojila odgovarajuce mere i aktivnosti". Vlada je saopstila da je cilj aktivnosti da se "ublaze posledice" teroristickih napada, i stvore uslovi za "sto skoriji nesmetani povratak svih gradjana u njihove domove". U tom cilju, kako se navodi, "Komesarijat za izbeglice Vlade Srbije i drugi nadlezni organi su preduzeli mere za angazovanje prevoznih sredstava za povratak gradjana u njihove domove, kao i za obezbedjivanje zdravstvene zastite i svih vidova humanitarne pomoci, osiguravanje normalnog snabdevanja elektricnom energijom i funkcionisanje drugih komunalnih sluzbi, kao i snabdevenost prodavnica u cilju pune normalizacije zivota i rada na Kosovu i Metohiji".

U saopstenju se navodi da je Komesar za izbeglice Srbije Bratislava Morina povodom informacija da se jedan deo gradjana Kosova nalazi u susednoj Albaniji, "pozvala na saradnju Visokog komesara UN za izbeglice Sadako Ogatu, u cilju razmene informacija i zajednicke aktivnosti u obezbedjivanju povratka tih gradjana u mesta njihovih stalnih prebivalista".

Naglasavajuci u saopstenju svoju ostru osudu terorizma, Vlada Srbije je "istakla resenost da obezbedi uslove za miran i spokojan zivot svih gradjana i nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /