ponedeljak, 15. jun 1998.

GODISNJA SKUPSTINA SOKOJ O ZASTITI AUTORSKIH PRAVA

RTS duguje autorima 13 miliona dinara

Beograd. - "Zakon o autorskim i srodnim pravima, na cije se donosenje cekalo tri godine konacno je usvojen. Njime je predvidjena veca autonomija autora i njihovih organizacija pri sklapanju ugovora sa korisnicima, kao i neuporedivo vece sankcije za nepostovanje autorskih prava. Zakon otvara i mogucnost slobodne utakmice medju autorskim drustvima. Sa svojim pedesetogodisnjim iskustvom, savremenom tehnoloskom bazom i medjunarodnim renomeom, Savez organizacija kompozitora Jugoslavije (SOKOJ) je spreman da prihvati svaku utakmicu", receno je na godisnjoj Skupstini ovog udruzenja odrzanoj juce u Paviljonu "Cvijeta Zuzoric".

Govoreci o sadasnjem polozaju ove organizacije i njenim clanovima, Zarko Markovic, predsednik Upravnog odbora SOKOJ, rekao je da dela sa repertoara koji stiti SOKOJ, najveci korisnici (poput RTS, RTV CG, BK TV, Studio B i drugi) vec godinama koriste bez ikakve nadonkade. Po njegovim recima, RTS je najveci korisnik i duznik. Ova kuca duguje autorima muzike vise od 13 miliona dinara. Uz kamate, revalorizacije i sudske troskove RTS ce SOKOJ morati da plati jos polovinu ovog iznosa. U najnovijoj kampanji ove kuce, koji se zeli ispolitizovati, nedavno je stigao i otkaz ugovora ovom udruzenju.

Kako je receno na Skupstini SOKOJ, problem neizvrsavanja zakonskih i ugovornih obaveza RTS prema autorima postao je predmet rasprave i u najvisim organima Medjunarodne konfederacije drustava autora i kompozitora (CISAC), koji je u nedavnim kontaktima izrazio ogorcenje tretmanom autora od strane RTS i RTV CG, kao drzavnih kuca. Izrazena je spremnost CISAC da njegova delegacija poseti Jugoslaviju i njenim celnim ljudima predoci posledice koje ce preko svojih organa i diplomatskih predstavnika preduzimati sve dok se stanje u oblasti autorske zastite ne usaglasi sa pravilima koja su prihvacena u svetu.

Ivan Tasic, direktor SOKOJ, istakao je da je u sudskom sporu protiv RTS ovo udruzenje dobilo pet presuda u svoju korist. Medjutim, RTS pokusava da otkazivanjem ugovora (koji je potpisala sa SOKOJ pre dve godine) izbegne placanje autorskih naknada. Takodje, pokusava da zameni SOKOJ osnivanjem paralelne organizacije koja ce biti kontrolisana i usmeravana od ljudi kojima autori i autorsko pravo predstavljaju nepotreban teret.

Na skupstini SOKOJ se raspravljalo i o pirateriji, kao i o tome kako stimulisati i unaprediti muzicko stvaralastvo. Kako je receno, SOKOJ ce svake godine najuspesnijim stvaraocima u razlicitim oblastima muzike dodeljivati nagrade.

O. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /