ponedeljak, 15. jun 1998.

AKTUELNO: KAKVE SU PRAVNE POSLEDICE PRIMENE ZAKONA O UNIVERZITETU NA PRAVNI POLOZAJ UNIVERZITETA I NJEGOVIH NASTAVNIKA I SARADNIKA?

Nema sankcija za nepotpisivanje ugovora

Pise: dr Vesna Rakic-Vodinelic,

profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

1. Ugovor o radu iz cl. 165 Zakona. Cl. 165 glasi: "Zaposleni na univerzitetu, odnosno fakultetu, koji su zasnovali radni odnos do dana stupanja na snagu ovog zakona jesu u obavezi da zakljuce ugovor o radu u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona."

a) Kakva posledica moze nastupiti ako zaposleni odbije da potpise ovaj ugovor, tj. da li se zbog toga moze dati otkaz ili da li se moze doneti resenje o prestanku radnog odnosa? Po cl. 35 st. 3 Ustava Srbije zaposlenima moze prestati radni odnos protiv njihove volje pod uslovima i na nacin utvrdjen zakonom i kolektivnim ugovorom. Razlozi za otkaz protiv volje zaposlenog uredjeni su u cl. 108 st. 1 Zakona o radnim odnosima, a razlozi za prestanak radnog odnosa po sili zakona u cl. 109 i 110 Zakona o radnim odnosima. Nabrajanje tih razloga je taksativno, tj. iscrpno, sto znaci da radni odnos moze prestati samo iz razloga tamo nabrojanih, kao i iz razloga utvrdjenih nekim drugim zakonom. A u Zakonu o radnim odnosima u Zakonu o univerzitetu - ni u cl. 165 ni u nekoj drugoj odredbi - nije receno da radni odnos prestaje usled toga sto je zaposleni odbio da potpise ugovor o radu. Stavise, u cl. 149 Zakona o radnim odnosima je receno: "Zaposleni koji su zasnovali radni odnos do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnim odnosima ("Sluzbeni glasnik RS broj 49/95) nisu u obavezi da zakljuce ugovor o radu. Zaposleni koji su do dana stupanja na snagu ovog zakona zakljucili ugovor o radu nisu obavezni da zakljuce novi ugovor o radu". Ova odredba ima jasan smisao: svi koji su u radnom odnosu na osnovu odluke nadleznog organa nisu duzni da zakljuce ugovor o radu. Jer, svi oni imaju punovazan pravni osnov za radni odnos. Nametanje obaveze iz cl. 165 Zakona o univerzitetu znacilo bi da uz jedan punovazan osnov za radni odnos, zaposleni na univerzitetu i fakultetima moraju imati jos jedan. A to je suprotno osnovnom zakonu koji uredjuje radne odnose - Zakonu o radnim odnosima. Pored toga, da bi radni odnos prestao ako se odbije potpisivanje ovog ugovora, potrebno je da to bude izricito predvidjeno Zakonom o univerzitetu, a nije. Odredba clana 165 Zakona predstavlja tzv. lex imperfecta, jer nikakva sankcija za propustanje obaveze potpisivanja ugovora nije predvidjena. Zato je ova norma pravno nepotrebna i besmislena. Iako je unesena u Zakon, njen smisao moze biti samo vanpravni.

b) Sta znaci pravilo da su zaposleni u obavezi da potpisu ugovor o radu? U cl. 165 Zakona o univerzitetu receno je samo da zaposleni imaju obavezu da potpisu ugovor o radu. Sta je sa poslodavcem, u ovom slucaju dekanom? Njegova obaveza potpisivanja ugovora o radu nije predvidjena u ovom clanu, pa je zato taj clan suprotan cl. 11 st. 1 Zakona o radnim odnosima koji glasi: "Nadlezni organ kod poslodavca je duzan da sa licem koje zasniva radni odnos zakljuci ugovor o radu pre stupanja na rad i da ga prijavi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja." Dakle, po Zakonu o radnim odnosima, poslodavac je duzan da potpise ugovor, a po Zakonu o univerzitetu samo je zaposleni duzan da ga potpise. Ugovor o radu je dvostranoobavezni ugovor. Obe ugovorne strane - i poslodavac i zaposleni su duzni da ga potpisu onda kad postoji zakonska obaveza da se ovaj ugovor zakljuci. A, kao sto se vidi iz prethodne tacke, po cl. 149 Zakona o radnim odnosima ova obaveza ne vazi za one koji su vec u punovaznom radnom odnosu po bilo kom osnovu - izboru, postavljenju i sl. Dakle, nezavisno od formulacije cl. 165, dekan je duzan da svima koji su u trenutku stupanja na snagu Zakona o univerzitetu, u radnom odnosu, ponudi zakljucenje ugovora o radu i da taj ugovor potpise. S obzirom na sve sto je receno u prethodnoj tacki, treba odbiti zakljucenje ovog ugovora, pre svega iz razloga sto svi zaposleni vec imaju punovazan pravni osnov za radni odnos, a potom i iz razloga koji ce biti izneseni u narednoj tacki.

c) Kako treba tumaciti samu cinjenicu da je u cl. 165 predvidjena obaveza potpisivanja ugovora o radu? Time sto se zaposlenima uz punovazan pravni osnov koji vec imaju samim tim sto su zaposleni, tj. sto su u radnom odnosu, namece jos jedan pravni osnov (ugovor o radu), postavlja se pitanje da li sam Zakon prvi pravni osnov proglasava nistavim. Ako bi se prihvatila ta teza, znacilo bi da ovaj Zakon deluje unazad, u proslost, ponistavajuci ranije zasnovane radne odnose. Po cl. 121 Ustava Srbije zakoni ne mogu imati povratno (retroaktivno dejstvo). Samo izuzetno, zakonom se moze odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahteva opsti interes utvrdjen u postupku donosenja zakona, imaju povratno dejstvo. Zakonom o univerzitetu nigde nije odredjeno da pojedine njegove odredbe imaju povratno dejstvo. Takodje, nesporno je da u postupku donosenja ovog Zakona nije utvrdjivan opsti interes zbog kojeg bi neke njegove odredbe imale povratno dejstvo. Ni u obrazlozenju amandmana XVI putem kojeg je odredba cl. 165 postala sastavni deo Zakona, nema ni traga utvrdjivanju ovog interesa. Prema tome, cl. 165 nije stavio niti je mogao staviti van snage punovazno zasnovane radne odnose nastale izborom nastavnika i saradnika.

d) Kako se ponasati ako radni odnos, usled odbijanja potpisivanja ugovora o radu, ipak, prestane? Svi napred navedeni zakljucci dati su na osnovu pravila pravne profesije, uobicajenim metodama tumacenja. Buduci da je izvesno da ova drzava nije pravna drzava, ne mogu garantovati da novi dekani nece dobiti uputstvo od Ministarstva prosvete da ove odredbe tumace drugacije - tj. da, usled odbijanja da se potpise ugovor o radu, daju otkaze ili, pak, donesu resenja kojim utvrdjuju da je radni odnos prestao. U takvom slucaju zaposlenom ostaje da pred sudom vodi radni spor. Valja imati na umu da je podnosenje tuzbe vezano za rok od 15 dana koji tece od dana urucenja otkaza ili resenja o prestanku radnog odnosa. Zbog prestanka radnog odnosa moze se voditi postupak povodom revizije, tj. pred Vrhovnim sudom Srbije. Neposredno predstoji formiranje pravnog savetovalista koje ce organizovati profesori Pravnog fakulteta u Beogradu i koji ce se staviti na raspolaganje svojim savetima.

Sutra: Pravni polozaj nastavnika i saradnika koji su izabrani na odredjeno vreme

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /