ponedeljak, 15. jun 1998.

HAVIJER SOLANA, GENERALNI SEKRETAR NATO

Danas u Albaniji i Makedoniji vazdusna vezba "Odlucni Soko"

Cilj vezbe je da demonstrira sposobnost NATO za brzu primenu sile u regionu. U vezbi ce ucestvovati razliciti vazduhoplovi, ukljucujuci lovce, izvidjacke i desantne avione, avione-tankere i helikoptere. Letelice ce obezbediti vise zemalja clanica NATO

Brisel, Beta. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana saopstio je u subotu da ce NATO danas u Albaniji i Makedoniji odrzati vazdusnu vezbu pod nazivom "Odlucni Soko".

Sledeci odluku ministara odbrana NATO od 11. juna 1998. godine, NATO ce 15. juna odrzati vezbu "Odlucni Soko". Ovo je vazdusna vezba u Albaniji i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji koja ce biti odrzana uz saglasnost vlada tih zemalja. Cilj vezbe je da se demonstrira sposobnost NATO da brzo primeni silu u regionu.

U ovoj vezbi ce ucestvovati razliciti vazduhoplovi NATO, ukljucujuci lovce, izvidjacke avione, desantne avione, avione-tankere i helikoptere. Avione ce obezbediti vise zemalja NATO. Avioni ce uzleteti iz maticnih baza u zemljama NATO, odleteti do oblasti u kojoj ce odrzati vezbu i nakon toga se vratiti u svoje maticne baze. Za sprovodjenje ove vezbe bice nadlezan Centar za kombinovane vazdusne operacije Pete saveznicke takticke vazdusne grupe u Vicenci, u Italiji, kaze se u saopstenju Havijera Solane.

NATO nastavlja da podrzava politicko resenje koje bi dovelo do okoncanja nasilja na Kosovu, obezbedilo pojacan status za Kosovo i ocuvalo teritorijalni integritet SR Jugoslavije i obezbedilo ljudska i gradjanska prava za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovo etnicko poreklo. Na tim osnovama nameravamo da doprinesemo akciji medjunarodne zajednice. NATO takodje ostaje odlucan da doprinese naporima za unapredjenje stabilnosti i bezbednosti u susednim zemljama, posebno u Albaniji i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, zakljucuje se na kraju saopstenja generalnog sekretara NATO.

Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel odbacio je, takodje, u subotu, mogucnost spoljne intervencije na Kosovu bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kinkel je u intervjuu nemackom radiju naglasio: "Sve drugo o cemu se sada govori barem sa pravnog stanovista nije odrzivo. Postoji samo jedna moguca izuzetna situacija, a to bi bio napad na jugoslovenske susedne drzave... sto bi pruzilo mogucnost pojedinacne i kolektivne samoodbrane u skladu sa clanom 51 Povelje Ujedinjenih nacija...", dodao je on. Kinkel je, medjutim, naglasio da napad na susedne drzave "niti moze da se ocekuje, niti ga se treba pribojavati".

Istovremeno, americka agencija Asosijeted pres ocenjuje da bi SAD mogle da "zaobidju" UN ako procene da predsednik SR Jugoslavije samo silom moze da se privoli da obustavi akcije snaga bezbednosti na Kosovu.

Americki ministar odbrane Vilijem Koen izjavio je u subotu u Kopenhagenu da podredjivanje NATO Ujedinjenim nacijama "nije preporucljivo i neophodno". "NATO treba da samostalno odlucuje", ocenio je Koen. On je rekao da ce odluka NATO o razmatranju eventualne vojne akcije protiv Jugoslavije zauzeti znacajno mesto u razgovorima Slobodana Milosevica sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom.

Grcka ce ucestvovati u danasnjim vazduhoplovnim manevrima NATO pakta u Albaniji i Makedoniji, koji predstavljaju "probu vojne intervencije na Kosovu", javljaju grcki mediji. Prema najavama, oko 40 aviona koji ce poletati iz italijanske baze Avijano "izvesce prividno bombardovanje". Grcka ce u manevrima ucestvovati sa dva lovca bombardera F-16 i jednim transportnim avionom C-030 herkules, a stavice na raspolaganje i vojnu bazu Aktios za potrebe jednog aviona tipa AVAKS.

Ministar odbrane Nemacke Folker Rije rekao je da ce u vazdusnim manevrima NATO u Albaniji i Makedoniji ucestvovati sest nemackih aviona. Rije je za nemacki list "Bilt am zontang" rekao da ce u vazdusnu bazu NATO na severu Italije biti upuceno sest lovaca-bombardera tipa "tornado".

Rumunija domacin manevara "Partnerstvo za mir"

Bukurest. - Rumunija je od juce domacin visednevne velike vojne vezbe u kojoj ucestvuju zemlje clanice NATO i Programa "Partnerstvo za mir". Vezba ima za cilj uvezbavanje pomorskog embarga koji bi NATO uveo prema nekoj trecoj zemlji, organizaciju i pruzanje humanitarne pomoci, kao i uvezbavanje zajednickog vazdusnog, pomorskog i kopnenog artiljerijska dejstva, iskrcavanje i odbranu u slucaju napada, javio je rumunski radio. Vezba se odvija u okviru bilateralnog programa koji su zakljucili NATO i Rumunija, a u rumunsku luku Konstanca vec je prispelo 13 ratnih brodova iz SAD, Nemacke, Italije, Spanije, Holandije, Turske i Grcke, dok ce jos 13 brodova doci u ovu luku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /