ponedeljak, 15. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Prizren kao Karlobag

Pise: Stojan Cerovic

U vreme odrzavanja manevara NATO na juznim granicama SRJ, predsednik ove zemlje bice u Moskvi. Uglavnom se smatra da ce NATO i Jeljcin delovati u istom pravcu i da je bas to kombinacija kojoj Milosevic ne moze da odoli. Odozgo tvrda, zapadna pretnja, odozdo topla, bratska, ruska molba. Recept je delovao, cak i pre nego sto je sendvic zgotovljen.

Vlada Srbije jos u subotu je odlucila da brzo nadje pare za obnovu kuca porusenih na Kosovu. Radi se, kazu, o kucama koje su porusili teroristi, ali ne verujem da to znaci da se nece popravljati kuce koje je policija porusila. Naprotiv, takvih ce biti vecina, posto je rec o nameri da se uklone tragovi. U stvari, kuce je rusila gotovo iskljucivo policija, koja teskog naoruzanja ima vise i rado ga koristi.

Lako je moguce da od vladine odluke nece biti nista, jer dok se nadju pare i naprave gradjevinski planovi, vlada ce mozda doci u situaciju da zakljuci kako, strogo uzev, Kosovo vise i nije u njenoj nadleznosti. Medjutim, vlada zapravo zeli da poruci da vise nece biti artiljerijskih napada na albanske pobunjenika. Jer, nece valjda odmah iza ratne ici gradjevinska mehanizacija i krpiti rupe dok su vruce. Cak se obecava da vise nece biti izgladnjivanja Kosova, a izbeglice se pozivaju da se vrate o drzavnom trosku.

Ovo pitomo drzanje socijalisticko-radikalske vlade je samo jedan deo strategije odvracanja NATO-a od moguce intervencije. Drugi deo cine izjave poput Seseljeve i Liliceve da ce svaka intervencija biti shvacena kao agresija i da ce se zemlja braniti svim sredstvima. Ovo zvuci lepo i treba da nas podseti na ono od pre pedeset godina kad je spremnost bivse Jugoslavije da se brani uticala na odluku Varsavskog pakta da odustane od napada.

Ali, ako bi zbilja doslo do toga, cini mi se da bi ovdasnja vlast otkrila da je raspolozenje naroda za borbu jednako stepenu poverenja u tu vlast. To znaci da bi se narod najpre pitao zar se bas morao navuci NATO na vrat.

Zar nije rezim mogao da izabere kakvu manju silu? Dalje, hoce li se Kosovo braniti kao Krajina? Hoce li Prizren biti u Srbiji kao Karlobag i Virovitica? Zar ovu kampanju ne vode oni ili onakvi isti rodoljubi koji su dobili sve u ratu u kojem je njihov narod sve izgubio? Da li nam je, uopste NATO veci neprijatelj od njih?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /