ponedeljak, 15. jun 1998.

VIDOJE DJUKANOVIC, DIREKTOR ZEMUNSKOG PROIZVODJACA KOMBAJNA

Nista od kineskog "Zmaja"

Dvesta kombajna proizvedenih za kinesko trziste, ostalo u zemlji jer kreditni aranzman nije realizovan. Jedini izvor sredstava Fond za razvoj Srbije. Transformacija po programu Vlade Srbije do kraja godine

Sredinom iduceg meseca trebalo bi da se zavrsi proizvodnja poljoprivredne mehanizacije iz Programa 2 koji sa 100 miliona maraka iz Fonda za razvoj Srbije finansira republicka vlada. "Zmaju" kao finalisti i kooperantskoj mrezi od 200 preduzeca ovaj interventni potez obezbedjuje vec godinu dana koliko-toliko svakodnevno "podmazivanje" masina, ali pre svega pare za pritajeni socijalni mir sa mesecno u proseku, po 1100 dinara iz dva dela.

- Ne postoji alternativni obrtni kapital vec samo Direkcija za robne rezerve. Ipak, smatram da se radi o fantasticnom programu jer je poljoprivreda umrtvljena sankcijama. Dve svete masine u ovoj zemlji su kombajn i traktor jer mi nismo u stanju da se borimo sa visokom tehnologijom. Za ovu zemlju visoka tehnologija su traktor i kombajn. Iza 80 odsto nemacke privrede stoji njihova centralna banka, u celom svetu kombajn se prodaje na kredit od tri do pet godina dok mi nikada nismo radili za poznatog kupca. U nemogucnosti da stvori, zbog objektivne situacije, trzisni ambijent, drzava direktno finansira proizvodnju i obezbedjuje plasman, kaze generalni direktor "Zmaja" Vidoje Djukanovic. Po njegovim recima kod nas ekonomija jos uvek nije u prvom planu , jer " prvo treba da prodjemo kroz ovaj haos", da bi to doslo na red.

"Za Kinu smo proizveli 200 kombajna koji nisu mogli otici na kinesko trziste jer nije nadjen nacin za kreditni plasman, a Kinezi nisu u mogucnosti da ih kupe za gotovinu. "Jugopetrol" je iskazao spremnost da kreditira proizvodnju ali kreditni plasman od strane kineskog partnera nije realizovan. I tamo je tranzicija u toku, a drzavi nije prioritet da finansira plasman poljoprivredne mehanizacije. Klasicna trgovina sa njima i nije moguca vec moramo ici na joint venture. Sve je to proces koji ide mnogo sporije nego sto smo ocekivali, kaze Djukanovic. NJihova domaca poljoprivredna mehanizacija je ispod naseg tehnickog nivoa, ali i jeftinija. Oni ne uvoze robu za koju imaju sopstvene kapacitete.Tamo je preko 6000 nasih masina jos od pre 20 godina koje su se sjajno pokazale. Danas nam je prepreka, platezna sposobnost kineskog trzista", kaze nas sagovornik.

Direktor "Zmaja" i ne krije da proizvodnja, iako prosle, trostruko veca nego pre dve godine, ima snaznu, cak dominatnu socijalnu dimenziju sto rapidnom brzinom sa 5000 zaposlenih, "jede" supstancu preduzeca. Postojeci obim proizvodnje, sa 400 kombajna i 600 beraca kukuruza isporucenih lane i uz mlinsku i procesnu opremu koja ide na trzistu, nije dovoljan. Jedino udvostruceni doneli bi rentabilnost. Cak i da dostignu nekadasnji rekord od 2000 kombajna godisnje ne bi imali kome da ih prodaju, jer platezno nesposobno trziste ne bi ih moglo "progutati."

Beloruski traktori za kombajne

Do pocetka jula "Zmaj" ce isporuciti 270 kombajna, 280 beraca za kukuruz i 150 prikolica. Izvoz kombajna u Belorusiju, koji uskoro pocinje kompenzovace se uvozom traktora, dok bi izvoz za Slovacku ove godine otpoceo samo promotivnim isporukama.

"Nema te firme sveta koja je spremna sada da dodje i da ovde plasira svez kapital. Borimo se da IMT i "Zmaj" izaberu zajednickog strateskog stranog partnera, sa firmom "Masset Ferguson" i "John Deer" imamo najduzu saradnju. Ako "Zmaj" vredi, uzmimo, 100 miliona dolara, strani partner mora startovati bar sa polovinom te sume. Kada bi prestali sa proizvodnjom na godinu dana mogli bi ponuditi stranom partneru samo ove zgrade i magacine. Kratkorocno gledano ne mora se nijedan kombajn proizvesti za zetvu, ali dugorocno moraju se odrzati na nogama fabrike koje su nosioci razvoja, smatra Djukanovic.

Po njegovim recima iako se vec godinu dana pregovara sa vodecim svetskim firmama za proizvodnju poljoprivrednih masina ne postoji realna sansa da se povezu sa strateskim partnerom sve dok se prethodno ne izvrsi transformacija, ali i obezbedi sigurnost ulozenog kapitala. Kljucna faza transformacije, prema republickom Programu za 75 preduzeca, ili "velicanstvenih" kako ih privrednici od milja zovu, obavice se do kraja godine.

Z. Mihajlovic

Cist racun donece transformacija

Odnosi Beobanke i "Zmaja" kao i ostalih fabrika razresice se kroz proces transformacije koja se obavlja po posebnom programu republicke vlade. Nikakvu prodaju potrazivanja mi ne zelimo jer nema svrhe o tome razgovarati pre toga, komentarise generalni direktor zemunske fabrike najavu Beobanke da obavi prodaju potrazivanja duznika fizickim i pravnim licima u zemlji i inostranstvu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /