ponedeljak, 15. jun 1998.

AEROMITING U BATAJNICI POVODOM DANA VJ

Od muzejskih letitilica do supersonicnih modela

Povodom 16. juna Dana Vojske Jugoslavije na Vojnom aerodromu u Batajnici u nedelju je odrzan veliki aeromiting. Oko 100 hiljada gradjana (kako je saopstio zvanicni spiker aeromitinga) posmatralo je izlozene eksponate, od muzejskih letilica (helikopter "MI-2" i avion "utva 66") do najnovijeg prototipa aviona "G-4M" koji je prvi put prikazan javnosti. Najvece odusevljenje gledalaca, kao i na ranijim aeromitinzima, izazvale su vazdusne akrobacije. Akro-grupe "Letece zvezde" i "Strsljenovi", izvodili su vratolomije visoko nad glavama gledalaca, a pripadnici 63. padobranske brigade demonstrirali su desant, u kojem su ucestvovali i padrobranci Vojske Republike Srpske.

Pored spektakularnog dela programa, demonstrirana je i odbrambena snaga vazdusnih jedinica VJ. Prikazane su manevarske mogucnosti "MIGA-28", MIGA-21", "Galeba G-4", "Supergaleba G-4" i "Orla", kao i policijskog hilihoptera "bel 206" i vojnog hilihoptera "MI-8", koji je - crpeci vodu iz Dunava - gasio improvizovani pozar.

Poseban prostor na aeromitingu u Batajnici posvecen je sredstvima protivazdusne odbrane, raketnim sistemima "KUB" i "NEVA" i protivavionskim topovima kalibra 20, 30 i 40, kao i radarima ruske i americke proizvodnje. Veliku paznju novinara i publike privukao je i grcki avion "MIRAZ-2000", koji su specijalno za ovu priliku dovezli grcki piloti.

S. Z.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /