ponedeljak, 15. jun 1998.

POSLE NAJAVE ZABRANE LETENJA JUGOSLOVENSKIM AVIO-KOMPANIJAMA

Let sa pogledom na Moskvu

U dane vikenda avioni JAT su leteli po planiranom redu letenja. Najavljeni red letenja nisu menjale ni strane avio-kompanije. Najverovatnije zbog toga sto o zabrani letenja niko jos zvanicno nije obavesten, tako da se eventualne izmene mogu ocekivati tek danas ili sutra, kada bude, u Kardifu, sa partnerima u Evropskoj uniji usaglasena odluka clanica Kontakt grupe (osim Rusije, koja sa ovom odlukom nije saglasna), da se zabrane letovi jugoslovenskih avio-kompanija.

- Svi avioni JAT danas lete prema planiranom redu, rekao je u subotu Milorad Prsic, direktor Propagandno-informativnog centra JAT komentarisuci da ce, "po svoj prilici, tako biti i ubuduce", a da ce, ukoliko bude izmena, JAT blagovremeno o tome obavestiti javnost.

Da i avioni JAT i stranih kompanija polecu na vreme potvrdio je i Dusan Stajic, sef smene na aerodromu "Beograd". Ipak, na beogradskom aerodromu je bilo putnika koji su, verovatno iz straha da ce imati problema prilikom povratka, odustajali od putovanja.

- Odluka clanica Kontakt grupe, da se zabrane letovi jugoslovenskim avio- kompanijama bice usaglasena sa partnerima u Evropskoj uniji, i tada ce se tacno znati na koji nacin, i kada ce to biti sprovedeno, izjavio je agenciji Beta u Londonu predstavnik britanskog ministarstva inostranih poslova, najavljujuci da ce rasprava o tome biti vodjena u Kardifu, na sastanku sefova drzava i vlada petnaest zemalja EU.

Americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt je istakla da clance Kontakt grupe: SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemacka, Italija, kao i pridruzena Kanada "sasvim logicno, moraju o tome razgovarati s partnerima u EU, jer to su suverene nacije, i odluke moraju proci kroz odredjeni postupak".

Olbrajtova je dodala da zbog toga ne moze odmah da kaze kada ce "mehanizam za taj korak stupiti na snagu, ali smo vrlo odlucno usvojili ove dodatne sankcije, sto zaista predstavlja priznanje da je doslo do zaostravanja nasilja na Kosovu. Smatramo da se ne sme ponoviti 1991. i 1992. godina u bivsoj Jugoslaviji".

Iz izvora Kontakt grupe Beta javlja da je Nemacka posebno trazila vremena da razmotri kako bi tu meru zabrane letova JAT i ostalih jugoslovenskih avio- prevoznika sprovela u delo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /