ponedeljak, 15. jun 1998.

DEKLARACIJA SVESRPSKOG CRKVENO-NARODNOG SABORA

Sukob dve ekstremne ideologije

Glavni uzrocnici krize su fanatizam albanske etnicke zajednice i totalitarni sistem vlasti u Srbiji. Sto pre formirati Savez nacionalnog spasa. Proglasiti Kosovo i Metohiju za "svetu srpsku zemlju", Patrijarsiju vratiti u Pec, a deo Vlade Republike Srbije u Pristinu ili Prizren

1. Tekuci sukobi na Kosovu i Metohiji prete, ukoliko se ne sprece, da dovedu do katastrofalnih posledica ne samo po drzavu Srbiju i SR Jugoslaviju, vec i po ceo Balkan, Evropu, a time i svet.

2. Glavni uzrocnici krize i sukoba su dve ekstremne ideologije: a) fanatizam albanske etnicke zajednice, ispoljen u teznji da se ostvari ideja "velike Albanije", pri cemu bi teritorija Kosova i Metohije bila centar te cisto etnicke albanske drzave, zbog cega su i nastali svi procesi proterivanja, ubijanja, silovanja, unistavanja imovine i zastrasivanja srpskog naroda i etnickih grupa na Kosovu i Metohiji, zato sto su Kosovo i Metohija, vise od 1000 godina prostori stvaranja i postojanja srpske drzave, srpske duhovnosti, crkvenog i svetovnog zivota, o cemu postoje mnogobrojni nesumnjivi dokazi; b) totalitarni sistem vlasti u Srbiji, koji je nastavak totalitarizma Brozove Jugoslavije, koji ugrozava svakom svom gradjaninu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, sloboda i obaveza.

3) Za razliku od Srba, Albanci nisu nikada imali na teritoriji Kosova i Metohije svoju drzavu. Samo zahvaljujuci politici komunisticke partije Jugoslavije oni su poslednjih 50 godina nasilnim i ilegalnim naseljavanjem iz Albanije na Kosovo i u Metohiju i ekspanzijom radjanja, postali vecina na delovima Kosova i Metohije, na osnovu cega isticu "pravo" na formiranje sopstvene drzave na tim prostorima. Primena takvog "prava" na Kosovu i Metohiji, ili bilo gde u svetu, izazvala bi erupciju nasilja i sveopsteg haosa, cime bi mnoge postojece granice suverenih drzava bile dovedene u pitanje.

4) Demokratske snage srpskog naroda okupljene na ovom Saboru smatraju da se ratni pozar na Kosovu i Metohiji mora spreciti time sto ce se istovremeno izvrsiti demokratske promene u Srbiji, a Albanci napustiti svoju ideju o otcepljenju Kosova i Metohije i stvaranja jos jedne albanske drzave. Demokratizacijom Srbije, pri cemu su demokratski izbori na svim nivoima prvi uslov, srpski narod ce zajedno sa drugim gradjanima Srbije sva svoja pitanja resavati na demokratski nacin, postujuci pravila medjunarodnog prava; to vazi kako za sistem individualnih i kolektivnih prava i sloboda svih gradjana, tako i za sistem politickog, lokalnog, regionalnog organizovanja, ekonomije, obrazovanja, kulture i nauke.

5) Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji ce imati slobode i prava zagarantovane prema najvisim medjunarodnim standardima.

6) Srpska pravoslavna crkva i demokratske snage Srbije se ostro protive i osudjuju sve oblike terorizma i primenu nasilja bez obzira od koga dolaze i u ime cega se sprovode.

7) Srpska pravoslavna crkva i demokratske snage Srbije imaju podrsku od najveceg dela Srba iz Srbije, Jugoslavije i sveta, sto je najveca garancija da mogu resavati sva pitanja od interesa za srpski nacionalni korpus u saradnji sa svim drugim narodima sveta.

8) Staviti u duznost Nacionalnom savetu, koji je formiran ranije da resava strateska pitanja od interesa za drzavu Srbiju, za Kosovo i Metohiju i vascelo Srpstvo sirom sveta.

9) Srpska pravoslavna crkva i demokratske snage srpskog naroda smatraju da je potrebno sto pre formirati Savet nacionalnog spasa, koji bi privremeno rukovodio nacionalnim i drzavnim interesima sve do konstituisanja ustavotvorne skupstine Srbije, koja bi preuzela svoje zadatke i oznacila pocetak demokratskih promena u Srbiji.

10) Svesrpski crkveno-narodni sabor ponovo istice svoj stav kojim uskracuje svako pravo pojedincu i aktuelnom rezimu u Srbiji, kao predstavnicima i nosiocima nedemokratske i anacionalne politike, da pregovaraju bilo s kim, da donose bilo kakve odluke i da potpisuju bilo kakve ugovore o Kosovu i Metohiji. Ukoliko to ipak budu cinili, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod ogradjuju se od svih tako donetih akata i nece ih priznati.

11) Crkveno-narodni sabor upucuje zahtev i apel Srpskoj pravoslavnoj crkvi da u najkracem roku zvanicno proglasi Kosovo i Metohiju za svetu srpsku zemlju. U tom smislu trazimo da se sediste Patrijarsije vrati u svoju istorijsku prestonicu - Pec i da deo Vlade Republike Srbije bude u Prizrenu ili Pristini.

12) Mi Srbi sa Kosova i Metohije i drugi miroljubivi Srbi sveta trazimo da se odmah prekinu oruzani sukobi na Kosovu i u Metohiji i da terorizam Albanaca bude osudjen i sprecen u svom neposrednom delovanju.

13) Sabor apeluje na medjunarodnu zajednicu da iskljuci svaku mogucnost oruzane intervencije na prostorima Kosova i Metohije, jer bi takva intervencija naisla na sveopsti revolt vascelog srpskog naroda.

14) U ime istine formirati delegaciju Srba sa Kosova i iz Metohije koja bi sa Albancima, gradjanima Srbije postigla resenje problema na Kosovu i Metohiji. Deklaraciju su potpisali za Rasko-prizrensku eparhiju, episkop dr Artemije i za Srpski pokret otpora - demokratski pokret, predsednik Momcilo Trajkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /