ponedeljak, 15. jun 1998.

BIVSI AMERICKI POMOCNIK DRZAVNOG SEKRETARA MORTON ABRAMOVIC POVODOM SVOJIH PREDLOGA U MAGAZINU "NJUSVIK"

Bitna je ova sedmica

Ukoliko ne prestane nasilje, imacemo stalno pogorsanje stanja koje ce voditi unistenju Srbije, kao i celog Balkana. Umesto toga potrebno je stvoriti novu politicku situaciju, uz prisustvo NATO-a

Dragan Bisenic

- Predsednik Jugoslavije treba da saradjuje sa Zapadom u resavanju kosovskog pitanja ukoliko Zapad nije spreman da upotrebi silu ili ce Zapad iskoristiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju da ga svrhe, ukljucujuci i vojnu pomoc Oslobodilackoj armiji Kosova, predlozio je pored ostalog u poslednjem broju magazina "Njusvik" bivsi pomocnik americkog drzavnog sekretara Morton Abramovic. Morton Abramovic je cesto prisutan na podrucju Jugoslavije. Dok je bio predsednik Karnegijeve zaduzbine za mir izradjena je studija "nezavrseni mir", koja s e bavi analizom i predlozima za buduci politicki razvoj na Balkanu.

U svom clanku Abramovic je zakljucio da je Kosovo najveci problem i da bi eventualna njegova nezavisnost dovela u pitanje ceo Balkan, te je ona stoga neprihvatljiva.

- Moja principijelna briga jeste u tome da se odmah zaustavi nasilje. Ukoliko se ne zaustavi nasilje, onda nece biti mogucnosti da se nastave ozbiljni pregovori. Resenje isto tako nisu ni beskonacni pregovori veoma jake i veoma slabe strane. Mora da postoji bolje resenje. A to resenje je saradnja predsednika Milosevica i NATO snaga koje bi bile na Kosovu u misiji cuvanja mira i zastite srpskog i albanskog stanovnistva, kaze Abramovic, za "Nasu Borbu" komentarisuci svoje predloge.

A ukoliko predsednik Milosevic ne bude saradjivao?

- To je nesto sto mi se ne dopada, ali predlozio sam da se Oslobodilacka vojska Kosova vojno podrzi. To bi ukljucivalo jos i ekonomske mere. Zabrinut sam, medjutim, za to da li je Zapad uopste spreman da primeni silu, da bi sprecili nasilje. Ukoliko bi bili na to spremni, oni bi morali da daju neki krajnji rok, a oni su do sada to odbijali da ucine.

Da li je Zapad spreman da upotrebi silu?

- Iskreno, ne znam. Nadam se da jeste i da se priprema da Milosevicu saopsti da ce morati da saradjuje, inace ce biti spreman da razori vojne potencijale Srbije. Snage Zapada mogu da smesta uniste veliki deo srpskih snaga. Nije naravno, bas pozeljna stvar uci u rat sa Srbijom. Isto misli i Milosevic.

Pregovori ne zavise samo od jedne strane. Oni su bili poceli, ali su odmah usledile tzv. teroristicke akcije.

- To su bili lazni pregovori. I njih na Kosovu niko u svetu, osim Srbije, ne zove teroristima.

Kako biste ih vi nazvali?

- Oni su u osnovi separatisticka organizacija koja koristi vojne i nasilne metode da napada srpsku policiju. Mora, naravno, da bude jasno da niko na zapadu nije rad da koristi silu i nasilje. Ukoliko ne prestane nasilje, imacemo stalno pogorsanje stanja koje ce voditi unistenju Srbije kao i celog Balkana. Umesto toga potrebno je zaustaviti nasilje, i stvoriti novu politicku situaciju, uz prisustvo NATO-a.

Kakva je pozicija SAD jer su one, cini se, u tome najbitnije?

- Najbitniji je predsednik Milosevic.

Ali na zapadnoj strani...

- Na zapadnoj strani najbitniji je NATO, uz ucesce SAD. Ne bih mogao da kazem sta misle americki zvanicnici, ali je sigurno da su veoma zabrinuti i da analiziraju moguce opcije.

Vec vidjene igre

Kako Vi gledate na mogucnost nastavka pregovora?

- Pregovori mogu da se nastave tek ukoliko prestane nasilje. Bojim se, medjutim, da cemo prve ozbiljne znake smirivanja videti tek nakon provale nasilja do koje bi moglo doci ove nedelje. Tu podrazumevam mogucne napade na brojne gradove koji su bili opsednuti. Naravno, ja ne znam sta ce raditi srpske snage, ali bojim se da postoji realna mogucnost da bi mnogo ljudi moglo da bude iseljeno. Posebno je prostor oko Djakovice, na primer, prostor koji izaziva zabrinutost.

Predsednik Milosevic ce sada otici u Moskvu gde ce mu reci da prekine nasilje. On ce to da obeca, ali to su sve igre koje smo vec videli i one ce da traju dve-tri nedelje. Ova nedelje bice veoma bitna i u njoj ce se videti pravac kretanja stvari.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /