utorak, 16. jun 1998.

SAOPSTENJE TRECE ARMIJE VOJSKE JUGOSLAVIJE

Ubijeno pet Albanaca, ranjena cetiri vojnika i jedan civil

U dva granicna incidenta, teze ranjeni vojnici Veroljub Smiljkovic, Slobodan Jokic i civil Stojan Milosevic, a lakse ranjen vojnik Zeljko Antovic

Nis, Beta. - Na Kosmetu je juce, rano ujutru, u reonu izmedju karaula “Dejan Radanovic" i “Liken", u dva navrata, doslo do oruzanih incidenata, saopstila je Informativna sluzba Trece armije Vojske Jugoslavije. Prvi incident se dogodio u 01.20 casova, kada je grupa siptarskih terorista napala granicne organe VJ, koji su odgovorili na vatru i likvidirali trojicu terorista, a ostatak grupe naterali u beg u pravcu teritorije Republike Albanije. Tom prilikom na mestu dogadjaja nadjena je veca kolicina pesadijskog naoruzanja: jedan mitraljez, jedan rucni bacac, sest automatskih pusaka i veca kolicina pesadijske municije, navodi se u saopstenju.

Drugi incident se dogodio u 02.30 sata, kada su dvojica terorista pokusali ilegalan prelazak iz Republike Albanije na jugoslovensku teritoriju. Teroristi su otvorili vatru na granicnu patrolu VJ, koja je uzvratila i tom prilikom likvidirala obojicu. Ni u ovom slucaju nije bilo posledica po granicne organe SRJ, navodi se u saopstenju.

Komanda 3. armije u istom saopstenju navodi da su “jake snage siptarskih terorista napale 14. juna kolonu vojnih vozila kojima je vrseno snabdevanje jedinica Urosevackog garnizona. Napad je izvrsen u 12.45 casova u reonu sela Crnoljevo, opstina Stimlje". Tom prilikom teze su ranjeni vojnici Veroljub Momira Smiljkovic iz Krusevca, Slobodan Vukasina Jokic iz Niksica i civilno lice Stojan Mitra Milosevic iz Strpca. Lakse je ranjen vojnik Zeljko Vojislava Antovic iz Danilovgrada. Svi su blagovrememno medicinski zbrinuti i nalaze se van zivotne opasnosti. Na napad siptarskih terorista pripadnici te jedinice zestoko su uzvratili vatrom i tom prilikom razbili grupu koja se razbezala u obliznje sume, navodi se u saopstenju.

Istoga dana, 14. juna, u 23.30 casova doslo je do granicnog incidenta u reonu karaule Kosare, kada je grupa naoruzanih terorista pokusala da se ubaci s teritorije Republike Albanije na teritoriju SRJ. “Energicnom akcijom granicnih organa VJ grupa je razbijena i prisiljena da se vrati na teritoriju Republike Albanije. U ovoj akciji nije bilo posledica po nase organe obezbedjenja drzavne granice", navodi se u saopstenju Informativne sluzbe Trece armije Vojske Jugoslavije.

Norveski novinar medju Albancima

Pristina, Beta. - Pres centar Udruzenja novinara Srbije saopstio je da su pripadnici Vojske Jugoslavije juce ujutro (u 01.30) ubili dva Albanca koji su, u vecoj grupi, pokusali da predju granicu.

Granicari su tom prilikom zaplenili tri mitraljeza, cetiri puskomitraljeza, 39 poluautomatskih pusaka, pet automatskih pusaka, kao i snajper marke “tompson" s prigusivacem. Zaplenjeno je i pet rucnih bacaca, tri raketna bacaca, vise od 16.000 metaka i 35 maskirnih uniformi nemacke armije. Medija centar pretpostavlja da se u grupi koja je pokusala ilegalno da udje u Jugoslcaviju nalazio i jedan norveski novinar. Pronadjena su dokumenta na ime Pala Refsdala iz norveske TV2 Bergen, zatim kamera, mobilni telefon i fotoaparat.

U saopstenju se navodi i da medju granicarima nije bilo povredjenih.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /