utorak, 16. jun 1998.

MAKEDONSKO MINISTARSTVO ODBRANE O VAZDUSNOJ VEZBI NATO-a

Doprinos stabilnosti i miru u regionu

Skoplje, FoNet. - Teritoriju Makedonije juce je, u okviru vezbe NATO-a, nadletelo 79 aviona iz deset zemalja clanica Alijanse. Kako je saopstilo makedonsko minstarstvo odbrane borbeni avioni NATO, kao i avioni za podrsku, zajedno s Avaksima, boravili su nad teritorijom Makedonije oko jedan sat.

Avioni NATO usli su juce ujutro u 9 casova i 30 minuta na teritoriju Makedonije kod Mavrova i, posto su napravili krug iznad vojnog poligona Krivolak, vratili su se na isto mesto na teritoriju Albanije. Koridor Mavrovo-Gostivar-Veles-Kocani-Krivolak-Prilep-Mavrovo, kojim su se kretali avioni NATO, bio je unapred potvrdjen i odobren od strane makedonskih vlasti, navodi se u saopstenju. Avioni NATO su leteli su iznad teritorije Makedonije na visini od sest do devet kilometara, brzinom od oko 900 kilometara na cas.

Akcija NATO je doprinos naporima da se promovise stabilnost i bezbednost u regionu, posebno u Makedoniji i Albaniji, kao i da se izvrsi pritisak na Beograd i Pristinu za iznalazenje mirnog resenja krize na Kosovu, ocenjuje se u saopstenju.

Makedonsko ministarstvo odbrane, na kraju zvanicnog saopstenja pozdravlja mogucnost saradnje sa NATO- om, preko programa Partnerstvo za mir, u cilju doprinosa promovisanju stabilnosti i bezbednosti u regionu. Makedonska vlada na vanrednoj sednici koja je odrzana u subotu, dala je saglasnost za nadletanje aviona NATO. Predsednik Makedonije Kiro Gligorov odrzao je u subotu sastanak s liderima politickih partija, koji su se saglasili s akcijom NATO. Vecina od njih je pri tome naglasila da se teritorija Makedonije ne sme koristiti za akciju protiv trece zemlje. Rezoluciju, kojom bi to trebalo i da se ozakoni predlozilo je makedonskom parlamentu rukovodstvo opozicione Liberalno-demokratrske partije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /