utorak, 16. jun 1998.

NOVO HAPSENJE SA LISTE OPTUZENIH ZA RATNE ZLOCINE U BiH

Milorad Krnojevac u zatvoru u Hagu

Sarajevo, BHP. - Mesunarodne snage delujuci u okviru mandata SFOR-a, uhapsile su juce u Foci bosanskog Srbina Milorada Krnojelca, optuzenog za ratne zlocine, saopstio je juce portparol francuske komande Risar Sent-Luis. Agencija Reuters je javila da je Krnojelac uhapsen u oblasti koja je pod komandom francuskih snaga, dok je njemacki ministar odbrane Volker Rije saopstio da su njemacke trupe ucestvovale u njegovom hapsenju. Krnojelac je optuzen za zlocine protiv covjecnosti, tesko krsenje Zenevske konvencije i krsenje zakona ili obicaja rata, kaze se u SFOR-ovom saopstenju.

Krnojelac je bio kapetan prve klase u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, te komandant KP doma u Foci od aprila 1992. do augusta 1993. On je optuzen da je bio prisutan kad su zatvorenici odvajani po etnickoj pripadnosti i da je progonio Bosnjake i druge gradjane na rasnoj, politickoj i vjerskoj osnovi. On je takodjer optuzen da je dozvoljavao mucenja i premlacivanje, mnoga ubistva i praksu prisilnog rada. Kao komandant logora on je odgovoran za nehumane uvjete u objektima KP doma, a u sklopu etnickog ciscenja Krnojelac je pomagao u deportaciji ili progonu vecinskog bosnjackog stanovnistva iz opstine Foca. Takvi zlocini kaznjivi su prema clanu 5 Statuta Medjunarodnog tribunala za ratne zlocine u Hagu.

Optuzeni predstavljen sudu

Bon, Beta, AFP. - Srbin iz Bosne Milorad Krnojelac, koga su juce u Foci uhapsile snage Sfora, odmah je avionom prebacen u Hag gde je predstavljen jednom sudiji Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu, saopstio je nemacki ministar odbrane Volker Rije. Krnojelca su uhapsili francuski i nemacki vojnici u sastavu Sfora i odmah ga predali predstavnicima Tribunala koji se nalaze u BiH, precizirao je Rije u saopstenju.

Sfor tokom operacije nije imao nikakvih gubitaka. Optuzeni se predao vojnicima SFOR-a kad je shvatio da ne moze pobjeci. Jucerasnja akcija rezultat je nedavnih saznanja kad su pripadnici SFOR-a potvrdili identitet i lokaciju optuzenog, koji je trazen zbog zlocina pocinjenih tokom protekloga rata u bivsoj Jugoslaviji.

Optuzeni je uhvacen prema smjernicama i odlukama generalnog sekretara NATO-a Haviera Solane i vrhovnog komandanta saveznickih snaga u Evropi generala Vesli Klarka. Uhapseni ce biti predat Medjunarodnom tribunalu. Snage koje su uhapsile optuzenog delovale su u skladu s mandatom Sfora i rezolucijama Vijeca sigurnosti, Opsteg okvirnog mirovnog sporazuma i odluka Sjeveroatlanskog vijeca od 16. decembra 1995., te odobrenja za operacione planove Sfora iz 1996.

F. F.

Bio na tajnoj listi optuzenih

Hag, Beta, AFP. - Medjunarodni sud za ratne zlocine u Hagu potvrdio je da je juce uhapseni Srbin iz Bosne Milorad Krnojelac bio na tajnoj listi optuzenih u Hagu. Pored 59 osoba zvanicno optuzenih, haski Tribunal ima i tajnu listu optuzenih cija imena, kako bi se olaksalo hapsenje, poznaje samo tuzilac.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /