utorak, 16. jun 1998.

ANAN OTVORIO KONFERENCIJU O OSNIVANJU MEDJUNARODNOG KRIVICNOG SUDA

Sud protiv “obrasca nekaznjivosti"

Rim, Beta, Rojters. - Generalni sekretar UN Kofi Anan juce je u Rimu otvorio konferenciju posvecenu osnivanju stalnog Medjunarodnog krivicnog suda. Obracajuci se ucesnicima konferencije, Anan je rekao da medjunarodna zajednica ima moralnu obavezu prema milionima zrtava genocida u svetu da osnuje medjunarodni sud koji bi sudio pociniocima najtezih zlocina.

Generalni sekretar UN je kazao da ad hoc sudovi, kao sto je Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene u bivskoj Jugoslaviji sa sedistem u Hagu, “nisu dovoljni". Za okoncanje “globalnog obrasca nekaznjivosti", svetu je potrebno stalno telo koje bi sudilo pociniocima genocida, ratnih zlocina i zlocina protiv covecnosti. Diplomatska konferencija u Rimu, na kojoj ucestvuju delegati iz 156 zemalja, smatra se istorijskom za razvoj medjunarodnog prava. Kada ugovor o osnivanju suda bude ratifkovan, Medjunarodni krivicni sud postace stalna institucija.

Ni jedna zemlja na svetu nije zvanicno odbacila ideju o osnivanju stalnog tribunala za ratne zlocine, ali su mnoge zamislile i predlozile takva ogranicenja koja ozbiljno ugrozavaju njegovu delotvornost. Jedno od najspornijih pitanja jeste to da li ce tuzilac buduceg tribunala imati ovlascenja da pokrece istragu ili ce za svaki pojedinacni slucaj morati da ima saglasnost Saveta bezbednosti UN i, eventualano, zemlje osumnjicenog. Na taj nacin, dodaju oni, stalne clanice Saveta bezbednosti UN mogle bi da stite ne samo svoje drzavljane vec i eventualne saveznike. UN imaju dva ad hoc medjunarodna tribunala pred kojima se vode procesi za zlocine pocinjene u dva najkrvavija konflikta savremenog sveta - u bivsoj Jugoslaviji i Ruandi. Konferencija ce trajati pet nedelja. ao nikakvih gubitaka. Optuzeni se predao

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /