utorak, 16. jun 1998.

PREPORUKE PRVOG FORUMA JUGOSLOVENSKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA RESENJE KOSOVSKE KRIZE

Do mira bez nasilja i diskriminacije

Beograd.- “Nevladine organizacije, u skladu sa svojim strateskim ciljem stvaranja civilnog drustva, zalazu se da se svi drustveni konflikti, a posebno sukob na Kosovu, resavaju mirnim putem, bez nasilja i diskriminacije, dijalogom svih strana u sukobu, uz ucesce i pozeljnu medijaciju nevladinih organizacija. NVO su odlucno protiv resavanja kosovskog sukoba putem rata", poruka je ucesnika Prvog Foruma jugoslovenskih NVO, odrzanog u Beogradu od 11. do 13. juna.

Kako je saopsteno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, Forum je okupio predstavnike vise od 140 NVO iz Jugoslavije, koji su po prvi put razgovarali o uslovima u kojima rade, i goste iz inostranstva. Skup su organizovali Centar za demokratiju i Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda i Otvoreni univerzitet iz Subotice, uz finansijsku podrsku Fonda za otvoreno drustvo i Agencije SAD za medjunarodni razvoj (USAID).

Forum je usvojio i preporuke za NVO, preporuke drzavnim organima, medijima i medjunarodnim i inostranim organizacijama i donatorima. Od potonjih se ocekuje “sprecavanje uvodjenja sankcija za gradjane i neprofitni sektor, kako bi se zaustavilo dalje propadanje demokratskih resursa u jugoslovenskom drustvu", direktna podrska, tehnicka, strucna i finasijska, neprofitnom sektoru i podrska u izgradnji stabilnih institucija civilnog drustva, nasuprot “nesigurnih kratkorocnih ili ad hoc programa podrske".

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /