utorak, 16. jun 1998.

EKSPERTSKA GRUPA ZA PREVLAKU CRNOGORSKOG MIP

Pripremljena platforma za pregovore sa Hrvatskom

Podgorica, Beta. - Ekspertska grupa za Prevlaku, koju je formiralo crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova pripremila je predlog pregovaracke platforme oko resenja granicnog spora sa Hrvatskom, koji ce biti upucen jugoslovenskoj vladi, kada ta vlada postane “legalna i legitimna", rekao je sef te grupe Nebojsa Vucinic. “Predlog je zasnovan na savremenim principima medjunarodnog prava i sadrzi predlog za resenje spornog pitanja Prevlake u obostranom interesu susednih drzava, na principima Povelje UN i nacelima dobrosusedskih odnosa", rekao je Vucinic jucerasnjoj podgorickoj “Pobjedi". Vucinic nije saopstio detalje pregovaracke platforme.

Povodom hrvatske inicijative za resenje statusa Prevlake, koju je najavio sef hrvatske diplomatije Mate Granic, Vucinic je ocenio da je Hrvatska “zadrzala maksimalisticke pozicije, zbog kojih do sada nije bilo pregovora".

“To prakticno nije predlog za pregovore, vec predlog resenja sa aspekta maksimalistickih hrvatskih interesa", rekao je Vucinic. Granic je pre cetiri dana najavio da ce Jugoslaviji uputiti predlog sporazuma o Prevlaci, kojim se predvidja razgranicenje na moru, demilitarizacija na obe strane, ali ne i promena sadasnjih granica, uz stanoviste da je Prevlaka za Hrvatsku bezbednosno, a ne teritorijalno pitanje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /