utorak, 16. jun 1998.

NAKON POSLEDNJE SEDNICE GO RDSV

Promene na celu vojvodjanskih reformista

Povlacenje sa funkcije najavili predsednik stranke Ratko Filipovic, predsednik Izvrsnog odbora Aleksandar Popov i portparol Djordje Subotic

Novi Sad. - Nakon poslednje sednice Glavnog odbora Reformske demokratske stranke Vojvodine, koja je trajala vise casova, a predstoji i njen nastavak u narednih desetak dana, jedno je izvesno: na celu vojvodjanskih reformista doci ce do ozbiljnih kadrovskih promena i rokada. Kako “Nasa Borba" saznaje predsednik stranke Ratko Filipovic, predsednik stranackog Izvrsnog odbora Aleksandar Popov i portparol stranke Djordje Subotic, podneli su ostavke na te funkcije, koje su obrazlozili zapravo kao povlacenje, bilo iz zdravstvenih razloga, preokupiranosti drugim poslovima ili sprecenoscu.

Obzirom da je po informacijama naseg lista do kadrovskog upraznjavanja na celu RDSV doslo prilicno iznenada, sednica Glavnog odbora stranke je prekinuta, kako bi opstinski odbori dobili vremena za kadrovske konsultacije, dok je stanje u stranci ostalo na sledecem: do izbora novog stranackog celnika Filipovic ce i dalje raditi predsednicki posao, za v.d. predsednika Izvrsnog odbora RDSV izabran je Dusan Radosavljevic dok je mesto portparola zasad upraznjeno. Za kadrovske promene i predloge za nove stranacke kadrovske rasporede u RDSV bila je u subotu kasno uvece izgleda spremna jedino gradska organizacija vojvodjanskih reformista iz Novog Sada, koja je po najavljenim povlacenjima sa funkcija odmah bila spremna i za nove predloge: da Mile Isakov (inace predsednik stranacke skupstine) bude ubuduce predsednik RDSV i da se, prakticno, “zameni" u funkcijama sa Filipovicem, koji bi po njima trebalo da bude predsednik Skupstine RDSV, da sada vec bivsi predsednik Izvrsnog odbora stranke Aleksandar Popov ubuduce zauzme upraznjeno mesto jednog od stranackih potpredsednika, sa resorom saradnje sa drugim strankama demokratske i socijaldemokratske orijentacije, dok bi se za portparola resenje naslo naknadno. O ovim, kao i eventualno drugim predlozima, medjutim, tek treba da se izjasne opstinski odbori RDSV.

Predsednikk Skupstine RDSV Mile Isakov demantovao je juce u izjavi za “Nasu Borbu" moguce politicke motive ovih ostavki, iako su one, kako je rekao dosle prilicno iznenada. Rec je zapravo o povlacenjima sa funkcija, a ne ostavkama - prokomentarisao je Isakov, dodajuci istovremeno da sam ima ozbiljnih rezervi na predlog Novosadjana da se stavi na mesto stranackog predsednika, ozbirom da je vec izabran za celnika vojvodjanske “vlade u senci" i uz napomenu da bi sve, mozda bilo najbolje ostaviti za jesen. Povodom glasina da unutar stranke postoji i ozbiljno nezadovoljstvo i zamerka da je on sam (zajedno sa novosadskim “vlastodrscima") prakticno preuzeo vlast u stranci, Isakov porice opet mogucu politicku pozadinu kadrovskih promena, a o prekinutoj sednici GO RDSV stranke kaze da je bila svega jedna jedina “kritizerska" diskusija u tom smislu, koja je po njegovim recima odbacena. Ona je bila usmerena ka tome da su “svi problemi u stranci nastali od kada sam ja dosao" - kaze Isakov, uz tvrdnju: to je u sustini tacno, ako se ima u vidu da je to bio kraj “zabokrecine" u stranci kojoj smo stali na kraj. Po recima Isakova, Glavni odbor stranke odbacio je raniju ideju da se statutarnim izmenama uvedu funkcije stranackih predsednika za regije Srema, Banata i Backe, da bi predsednik stranacke skupstine bio “glavni koordinator"? vec je usvojeno resenje o potpredsednicima zaduzenim za pojedine regije, a da predsednik stranke ostane “glavni lider". O svemu tome ce, medjutim konacne odluke doneti stranacka skupstina, koja se planira do kraja meseca, a koja ce se zakazati u nastavku prekinute sednice GO RDSV.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /