utorak, 16. jun 1998.

ODBOR UDRUZENJA ZA AGRAR PKJ

Isplata psenice bice najveci problem proizvodjaca

Za izvoz psenice trebalo bi raspisati javni tender, da bi ona bila iskoriscena za placanje nafte, a ne robe siroke potrosnje

Beograd, Beta. - Zastitna cena psenice je niska, ali najveci problem ce biti isplata proizvodjaca, ocenio je juce Odbor Udruzenja za agrar Privredne komore Jugoslavije (PKJ).

“Jedini nacin da se Narodna banka Jugoslavije (NBJ) ukljuci u otkup psenice je transformacija postojecih potrazivanja u potrazivanja iz otkupa", rekao je specijalni savetnik u NBJ za monetarnu politiku Dragan Rajevic na sednici Odbora u PKJ. Prema njegovim recima, do sredstava za otkup psenice moglo bi se doci samo oslobadjanjem sredstava Direkcije za robne rezerve koja su 31. decembra bila 339,1 miliona dinara i konverzijom potrazivanja u kratkorocne kredite. Ta sredstva iznose 515 miliona dinara, od cega je 287 miliona dinara proizvodnja i zalihe osnovnih poljoprivrednih proizvoda, uglavnom psenice.

Savezna vlada je odredila otkupnu cenu psenice od 1,10 dinara za prvu klasu, dinar za drugu klasu i 0,90 dinara za trecu klasu. Otkupna cena psenice koju je utvrdila vlada Srbije, po kojoj bi Direkcija trebalo da otkupi 600.000 tona, od ukupnog roda procenjenog na oko tri miliona tona psenice, je 1,20 dinara. Do sada je, kroz razmenu, otkupljeno 320.000 tona.

Clanovi Odbora su rekli da bi slobodan deo psenice koji moze da otkupi Direkcija za robne rezerve trebalo da bude pokriven efektivnim novcem, sto ne bi delovalo inflatorno, a proizvodjaci bi tako obezbedili sredstva za narednu godinu.

Planirano je da se isplata otkupljene psenice isplati u tri rate. Pri preuzimanju ili najkasnije do 30. avgusta bilo bi isplaceno 40 odsto u gotovom, zatim po 30 odsto u komercijalnim zapisima do 30. septembra i 30. oktobra. Predlozeno je i da se komercijalni zapisi koje proizvodjaci dobiju za psenicu, koriste za nabavku repromaterijala.

Ostatak trznog viska od oko 900.000 tona trebalo bi da otkupe zito-mlinske, trgovinske i druge organizacije.

Po oceni clanova Odbora, mlinsko-pekarske organizacije imaju malo sredstava, ali postoji mogucnost da iz konverzije duga otkupe deo psenice, pri cemu bi paritet psenice, brasna i hleba trebalo da zadovolji ekonomski interes proizvodjaca. Predsednik Zadruznog saveza Jugoslavije Predrag Dumanovic je rekao da bi za izvoz psenice trebalo raspisati javni tender, kako bi psenica bila iskoriscena za uvoz nafte preko barter aranzmana, a ne za uvoz robe siroke potrosnje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /