utorak, 16. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU OPOZICIONIH STRANAKA OKUPLJENIH NA INICIJATIVI ZA OBJEDINJAVANJE DEMOKRATSKIH SNAGA

Najavljen novi blok za demokratske promene

Kratkorocni cilj - novi izbori, a dugorocni demokratska drzava, obnova privrede i vracanje u svet

Dobitna kombinacija na sledecim izborima:
Vladan Batic, Nebojsa Covic, Vesna Pesic,
Milan Panic, Zoran Djindjic, Vuk Obradovic
i Velimir Ilic (zdesna nalevo)
FOTO: N. Stojanovic

U Srbiji je izgleda pocelo ubrzano pregrupisavanje snaga u opozicionim redovima. Na jucerašnjoj konferenciji za štampu predstavila se grupa politickih partija koja je najavila novi savez na inicijativi za objedinjavanja svih demokratskih snaga. Stranke koje predvode Milan Panic, Zoran Djindjic, Vesna Pešic, Nebojša Covic, Vuk Obradovic, Velimir Ilic i Vladan Batic u svom proglasu su najavile da ce se boriti za uspostavljanje demokratske drzave, obnovu privrede i vracanje u svet.

Da bi to ostvarili, kako su rekli, potrebna je promena vlasti na poštenim izborima. Prema recima predsednika Demokratske stranke, ovaj savez sebe smatra predstavnikom interesa vecine gradjana i otvoren je pod ravnopravnim uslovima za sve politicke opcije koje zele da im se pridruze. Djindjic kaze da je ovaj savez pocetak jedne velike organizacije ciji ce manji deo ciniti stranke, a veci društvene organizacije. Neposredni cilj ovog saveza su novi izbori, a dugorocni uspostavljenje demokratske drzave. Na pitanje “Naše Borbe" na koji nacin ce ova inicijativna grupa izvršiti pritisak za odrzavanje prevremenih izbora, Vesna Pešic je ocenila da ce na to upucivati predstojeci dogadjaji u Srbiji, a da o neophodnosti saveznih izbora vec govori situacija u Crnoj Gori.

Prvo Skupština, pa premijer

Na pitanje "Naše Borbe" da li bi prihvatio eventualni poziv Mila Djukanovica za funkciju saveznog premijera, Milan Panic je podsetio na svoje loše iskustvo kada je vec jednom sedeo u premijerskoj fotelji. "Ne moze se to dobro raditi ako nemaš Skupštinu na svojoj strani. Da bih to prihvatio gospodin Djukanovic bi trebalo da me ubedi da mozemo da promenimo sistem. Mislim da mi prvo moramo da pobedimo u Skupštini. Na kraju ce se videti ko je vera, a ko nevera", tvrdi Panic. Vuk Obradovic je uveren da ukoliko bude snage i mudrosti, savez ovih stranaka ce uspeti, a tako nešto zahtevaju pre svega Srbija i njene neprilike, Velimir Ilic je ubedjen da je demokratski blok "dobitna kombinacija", a Vladan Batic ne sumnja u buducu pobedu.

Milan Panic, prvi covek ICN Galenike, svoje mesto vidi u ovom društvu smatrajuci da mu je kao uspešnom biznismenu još jedini problem u zivotu kako da pomogne svojoj zemlji i svom narodu. On rešenje vidi u demokratskim promenama i privatizaciji. Isticuci da je jedan veliki deo demokratske opozicije prešao u vlast, Vojislav Šešelj i Vuk Draskovic, Panic smatra da je ostalim strankama, od levice do desnice, ostalo da se okupe na demokratskom programu za promene. Milan Panic je uveren da se novom savezu nece ponoviti greške kada su stranacki lideri delili vlast pre nego što su je osvojili. S obzirom na dosadašnje iskustvo, on kao teškocu vidi zadobijanje poverenja naroda. To mišljenje deli i predsednica GSS, koja kaze da ce stranke okupljene na inicijativi za demokratske promene ozbiljnost manifestovati svojim ponašanjem.

“Ocekivanja nisu laka, ali vrlo brzo ce se videti rezultati ove saradnje" , smatra Vesna Pešic. Predsednik Demokratske alternative je ocenio “da za Srbiju vreme istice i da su zato sada svi na proveri odgovornosti".

Odgovarajuci na pitanje “Naše Borbe" kako bi reagovao u slucaju da ga Slobodan Miloševic pozove na povratak u SPS, Nebojša Covic je odgovorio, “Ne. Ne moze niko da me uzme i upotrebi, a onda ostavi na neku stelazu i kasnije opet upotrebi." Na pitanje kako vidi eventualnu intervenciju NATO snaga, Milan Panic je rekao da je protiv svake vrste sankcija. One samo, kako je objasnio, osiromašuju narod i dovode do pojacanja osecanja nacionalne pripadnosti. Mi necemo da se tucemo protiv sveta, naglasio je Panic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /