utorak, 16. jun 1998.

UPROKOS REKORDIMA U PROIZVODNJI UGROzENA DALJA EKSPLOATACIJA RUDNIKA

Besparica ugrozava remonte

Proizvodnja na povrsinskim kopovima uglja isla na ustrb otklanjanja otkrivke. Nedostaju repromaterijali i rezervni delovi

Program remontnih radova u rudnicima je zbog besparice redukovan tako da bi, ukoliko se hitno ne obezbede potrebna sredstva za nabavku opreme, rezervnih delova i repromaterijala mogao ugroziti realizaciju energetskog bilansa SRJ.

Zanimljivo je da ovo i ovako ozbiljno upozorenje stize posle rekorda ostvarenih u proizvodnji uglja na povrsinskim kopovima. Jer, u prvom kvartalu 98. godine u Jugoslaviji je proizvedeno 12.276.000 tona uglja, sto je 3,2 odsto vise od Energetskim bilansom zacrtanog plana. Na povrsinskim kopovima u Srbiji proizvedeno je 11,6 miliona tona i plan je prebacen cak za 11,5 odsto. U jamskim rudnicima uglja proizvodnja od 160.000 tona je za oko cetvrtinu manja od bilansa. Pad proizvodnje se nastavlja i u aprilu, s tim sto je ostvareno tek oko 65 odsto od plana. Za ovako slabe proizvodne rezultate u Elektroprivredi Srbije, kao opravdanje, navode izostanak proizvodnje - zbog velike kolektivne nesrece - u rudniku “Soko".

Ipak, ne sme se smetnuti s uma da je na povrsinskim kopovima proizvodnja uglja isla na ustrb otklanjanja otkrivke, tako da je jalovina na mnogim delovima kopova sada postala nepremostiva brana. U crnogorskom rudniku “Pljevlja" proizvodnja uglja od pola miliona tona u prvom kvartalu je, doduse, prebacaj za petinu od planiranih kolicina, ali je, istovremeno, otkrivka u zakasnjenju cak 35 odsto. Krivac je, naravno, besparica, koju povecavaju potrosaci, koji u proseku duguju vise od 50 miliona dinara. Za zacrtane investicije u ovom rudniku potrebno je oko 25 miliona dinara, a za remonte 2,6 miliona DEM i 18,2 miliona dinara.

Da bi se ostvarila proizvodnja uglja zacrtana za 98. godinu (ukupno 43.466.000 tona: 116.000 tona kamenog, 650.000 tona mrkog i 42.700.000 lignita), i obezbedilo snabdevanje domacinstava, termoelektrana i industrije pored ovog kasnjenja u otklanjanju otkrivke sa uglja potrebno je ne smo uraditi remonte vec i obezbediti, bar minimalne, zalihe repromaterijala i rezervnih delova.

Pri pravljenju, inace restriktivnih, planova remontnih radova i neophodnih priprema elektroenergetskih i linija za proizvodnju uglja za zimu u EPS su izracunali da im je potrebno 600 miliona dinara i 36 miliona dolara.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /