utorak, 16. jun 1998.

GODINU DANA POSLOVANJA "POSTE" POSLE ODVAJANJA OD TELEKOMA SRBIJA

Komercijalizacija poslovanja - put do osamostaljenja

Posle razdvajanja PTT Srbije, u "Postu" investirano 204 miliona dinara i uvedene nove usluge. U ovom trenutku "Posta" iz sopstvenih izvora pokriva 75 odsto svog poslovanja

Svojim poslovanjem u proteklih godinu dana, i pored neplaniranih poteskoca, olicenih pre svega u nerealnim cenama usluga, Posta Srbije ipak moze biti zadovoljna. Naime, od odvajanja poslovanja od Telekoma Srbije, u Posti su pored izvrsenih investicija u ukupnoj vrednosti 204 miliona dinara, uvedene nove usluge (poslovno pismo i poslovni paket), obezbedjena puna logisticka podrska preduzecima koja svoje proizvode plasiraju putem poste, izvrseno tehnolosko osavremenjavanje pustanjem racunarske mreze "Postnet", a u planu je i niz novih usluga, kao sto su ugovorne poste, te ubrzani prenos posiljaka.

Sve one bi, prema recima Milana Brujica, pomocnika generalnog direktora za postanski saobracaj, za krajnji cilj trebalo da imaju potpuno komercijalno poslovanje domace poste, i njeno finansijsko osamostaljivanje. Jasniji okvir za poslovanje Poste, svakako bih trebalo da pruzi novi Zakon o posti, a koji se intenzivno priprema u okviru Saveznog ministarstva za telekomunikacije. Njime bi se izvrsila deregulacija komunikacionog trzista, odnosno postupno ukidanje monopola, te razdvajanje usluga od infrastrukture.

U najvecu racunarsku mrezu u ovom delu Evrope - "Postnet", ulozeno je (za prve dve faze) 108 miliona dinara, a kada citava mreza bude zavrsena obuhvatice 210 gradova Srbije, u kojima je skoncentrisano 60 odsto stanovnistva i 80 odsto privrede. Ova mreza ce poslovnim partnerima izmedju ostalog omoguciti pored uobicajenih postanskih, finansijske, transportne, i komunikacione i usluge platnog prometa. Takodje, mreza ce omoguciti pracenje poslovanja Post Banke i Postanske stedionice, trgovinu hartijama od vrednosti, kao i poslove za potrebe putnickih, turistickih i drugih agencija. Tako ce, uskoro, preko ove mreze biti moguce kupiti aranzmane turistickih agencija "Kon Tiki Turs", i "Magelan", kao i avio karte "Lufthanse".

Cene i usluge

Iako je poslednje povecanje cena postanskih usluga u maju mesecu u proseku iznosilo 19,2 odsto, pri cemu su pojedine usluge poskupele i za 400 odsto, one su jos uvek daleko od realnog ekonomskog nivoa. Prema recima Brujica, postoji obecanje drzavnih organa da ce cene postanskih usluga uskoro doci na ekonomski nivo. Pre korigovanja cena, a ne racunajuci dotacije Telekoma, posta je svoje poslovanje pokrivala sa 60 odsto, a taj procenat je posle povecanja cena skocio na 75 odsto.

Inace obim svih usluga, i pored povecanja pokazuje pozitivan trend. Tako, u prva cetiri meseca ove godine u odnosu na period lane platni promet je povecan za 22 odsto, paketske usluge za 23 odsto, a vrednosnih posiljaka za 22 odsto.

Usluge od kojih se ocekuje poseban finansijski efekat, je EMS - ubrzani prenos posiljaka po sistemu "od vrata do vrata". Prema Brujicu, taj deo trzista u SRJ trenutno monopolisu strane firme kao sto su DHL i TNT, kao i domace "Beokurir" i "Global ekspres". Ova vrste usluga ce se realizovati od poslovnog pisma i paketa, jer ce se garantovati prijem posiljke do sledeceg dana u 14 casova, a bice omoguceno i pracenje posiljke do njenog urucenja.

Radi poboljsanja kvaliteta postanske mreze, narocito u manjim mestima i prigradskim naseljima, gde nema ekonomskog opravdanja za klasicnu postu, bice omoguceno otvaranje ugovornih posta. Do sada je otvorena 81 ovakva posta, a u planu je da do kraja juna bude njih 155. Preduzecima koja svoje proizvode nude putem poste, medju koja spadaju i "VS Telesop", "Hom sop", "Politika" i "Biomelem", omogucena je kompletna podrska, a koja obuhvata telefonski prijem porudzbine, urucenje proizvoda kupcu i uplata otkupnog iznosa na ziro racun prodavca. U prethodnih godinu dana na ovaj nacin prodato je 700.000 proizvoda ukupne vrednosti 72 miliona dinara.

R. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /